Brandende wagons na bombardementen eind april in de buurt van het station van Lyman.
AFP or licensors

Strategische Oekraïense stadje Lyman in handen van Rusland, opstap naar verovering van hele Donbas?

Russische troepen en pro-Russische rebellen hebben het strategische Oekraïense stadje Lyman, in de provincie Donetsk, veroverd. Dat bevestigt het Russische ministerie van Defensie. Om het stadje is lang gevochten. Het is een belangrijk spoorwegknooppunt, de inname ervan maakt de weg vrij voor de Russen naar de steden Sloviansk en Kramatorsk, beide in het door Oekraïne gecontroleerde deel van Donetsk, en mogelijk ook naar Severodonetsk in Loegansk.

Lyman, een stadje van zo'n 20.000 inwoners in het noorden van de provincie Donetsk, was wekenlang het toneel van hevige gevechten tussen het Oekraïense leger en het Russische leger en de pro-Russische rebellen. Gisteren meldden die pro-Russische rebellen al dat ze het stadje hadden ingenomen. Vandaag bevestigt ook het Russische ministerie van Defensie dat.

"Door gezamenlijke acties van eenheden van de militie van de Volksrepubliek Donetsk en Russische troepen, is het stadje Lyman volledig bevrijd van Oekraïense nationalisten", klinkt het in de intussen bekende propagandastijl van Rusland.

Oekraïne leek het verlies van Lyman gisteren ook zelf toe te geven. "We hebben het stadje Lyman verloren, afgaand op ongeverifieerde gegevens", liet een adviseur van de Oekraïense president Zelenski verstaan. De inname van Lyman toont volgens die adviseur aan "dat het operationele management en de tactische vaardigheden van het Russische leger erop vooruitgaan".

Lyman wordt een strategisch stadje genoemd omdat het een belangrijk spoorwegknooppunt in de regio is. In 2014 viel het even in handen van de pro-Russische rebellen, maar het Oekraïense leger kon het heroveren. De inname van Lyman nu maakt de weg vrij naar de steden Sloviansk en Kramatorsk, verderop zuidwestwaarts aan de andere kant van de Severski Donets-rivier. Het zijn twee steden in de provincie Donetsk die nu nog in handen zijn van Oekraïne. Mochten ook die in Russische handen vallen, dan lijkt Oekraïne de provincie Donetsk steeds meer uit handen te moeten geven.

De inname van Lyman kan ook belangrijk zijn voor de verdere omsingeling van Severodonetsk en Lisitsjank, net over de provinciegrens in Loegansk. Die steden worden al geruime tijd omsingeld. Er wordt intussen ook al gevochten in de buitenwijken van Severodonetsk. Vallen ze in Russische handen, dan is zowat de hele provincie Loegansk door de Russen (en de pro-Russische rebellen) veroverd. 

Loegansk en Donetsk vormen samen de regio Donbas. Een deel daarvan werd in 2014 door de pro-Russische rebellen als onafhankelijk verklaard - de zogenoemde Volksrepublieken Loegansk en Donetsk. Net voor de Russische invasie erkende de Russische president Poetin echter de hele Donbas als onafhankelijk. De hele regio veroveren, is dan ook een van de belangrijkste doelen van de invasie. 

Meest gelezen