Videospeler inladen...

BEKIJK - Oekraïne kan oogst niet verkopen door havenblokkades, Poetin bereid om graanexport mogelijk te maken

De oorlog in Oekraïne dreigt nieuwe hongersnoden in de wereld te veroorzaken. De boeren in Oekraïne zitten met de handen in het haar omdat ze binnen een maand de nieuwe oogst moeten binnenhalen, terwijl hun opslagplaatsen nog vol zitten. Onze reporter in Oekraïne, Jan Balliauw, sprak met de voorzitter van de Landbouwersassociatie, in de buurt van Dnipro. Bekijk hier zijn reportage. De Russissche president Vladimir Poetin zou intussen bereid zijn mee te werken aan een heropstart van de graanexport.

Rusland is naar eigen zeggen bereid mee te werken om de uitvoer van Oekraïens graan weer op gang te brengen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd in een telefoongesprek met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

"Rusland is bereid mee te zoeken naar exportmogelijkheden van graan, inbegrepen Oekraïens graan, vanuit de havens aan de Zwarte Zee", staat te lezen in een persmededeling die na het telefoongesprek is verspreid. Door de Russische blokkade van de havens aan de Zwarte Zee kunnen de Oekraïense boeren hun graan niet uitvoeren. Daardoor liggen de pakhuizen vol en dreigt er een wereldwijde voedselcrisis.

Videospeler inladen...

Het Oekraïense graan werd vooral uitgevoerd via de haven van Odessa. Transport over de weg of per spoor naar havens in Roemenië, Polen of Litouwen is tijdrovend, veel duurder en kan alleen maar in kleine volumes.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ligt momenteel zo'n 20 miljoen ton graan te wachten in Oekraïne. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres riep Rusland onlangs nog op om Oekraïne weer toe te laten om graan te exporteren. Tot nu toe wilde Moskou alleen daarop ingaan als alle sancties tegen Rusland worden opgeheven.

Meest gelezen