Tieners vernielen 5.000 jaar oude gravure in Noorwegen

In Noorwegen hebben twee tieners een gravure van een skiër van zowat vijfduizend jaar oud vernield. Naar eigen zeggen vonden ze de tekening niet duidelijk genoeg en wilden ze die daarom uitdiepen.

Een ware tragedie. Zo omschrijven vele archeologen de vernieling van een gravure in een rots op het eiland Tro in het noorden van Noorwegen. De tekening was ongeveer vijfduizend jaar oud en beeldde een menselijke figuur op skilatten af. Daarmee was het een van de oudste afbeeldingen van een skiër.

Het was een eilandbewoner die de vernieling vorige week ontdekte. Hij verwittigde meteen een lokale archeoloog, maar hij kon alleen maar vaststellen dat de tekening voorgoed verloren is. In september vindt een grondige studie plaats, maar die zal dit laatste waarschijnlijk alleen maar bevestigen.

Intussen hebben twee tieners zichzelf bij de autoriteiten gemeld. Ze geven toe dat ze de tekening met een scherp voorwerp hebben uitgediept. Naar eigen zeggen deden ze dit omdat ze vonden dat de gravure te oppervlakkig was. Door de contouren van de tekening dieper te krassen, wilden ze die meer zichtbaar maken. De identiteit van de jongelui blijft uit veiligheidsoverwegingen geheim.

De tekening van de skiër is ook buiten Noorwegen bekend. Het figuurtje vormde de inspiratie voor de officiële pictogrammen van de Olympische Winterspelen van Lillehammer in 1994.

De gravure vóór de vernieling:

De gravure na de vernieling:

De pictogrammen van de Olympische Spelen van Lillehammer:

Meest gelezen