Lukas Dhont wint Grand Prix in Cannes met film ‘Close’, Charlotte Vandermeersch en Felix Van Groeningen winnen juryprijs

Op het 75e filmfestival van Cannes heeft Lukas Dhont de Grand Prix gewonnen voor zijn film ‘Close’. ‘Le otto montagne’ van Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch wint de juryprijs, en de broers Dardenne krijgen een speciale prijs voor ‘Tori et Lokita’.

De Gents filmregisseur Lukas Dhont heeft op het filmfestival van Cannes de Grand Prix veroverd voor zijn film ‘Close’. Hij moet de prijs delen met “Stars At Noon” van Française Claire. Dhont was ook in de running om de Gouden Palm te winnen.

De Britse krant The Guardian wist het al zeker, en ook bij filmkenners klonk vooraf eensgezindheid: Lukas Dhont zou en moest dit jaar de Gouden Palm winnen. Ook The Independent bekroonde de Gentenaar al met vijf sterren. Geen enkele film waarover zo veel ‘buzz’ bestond als over Close. Uiteindelijk werd het dus de ‘Grand Prix’, wat de tweede plaats betekent.

“De selectie telt 21 films. Dat die van mij daar tussen staat, met al die grote regisseurs, vind ik groot, zelfs grotesk. Ik ben ambitieus, maar ben vooral dankbaar om als kleine vis in die grote oceaan te mogen zwemmen”, vertelde Dhont over de nominatie.

(Lees verder onder de foto)

 ©  AFP

Eerder deze week sprak Dhont wel zijn droom om te winnen uit. “Natuurlijk, maar ik wil het moment ook genoeg beleven. Bij Girl heb ik de hele première lang naar de grond gekeken, omdat ik te zenuwachtig was. Ik kon toen niet ten volle genieten. Dus heb ik besloten om dit keer wel het moment te beleven.”

Na de première op donderdagavond werd Close al bekroond met een staande ovatie, die meer dan tien minuten duurde. De film vertelt het verhaal van twee 13-jarige vrienden die door het noodlot worden gescheiden, waarna de ene toenadering zoekt tot de moeder van de andere. Dhont maakte Close onder meer met zijn broer Michiel, die optrad als producent.

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) reageerde zeer tevreden op Twitter: “Knalprestatie op het filmfestival in Cannes: Lukas Dhont wint de Grand Prix voor “Close”! Een geweldige opsteker voor onze filmindustrie.”

Le otto Montagne

Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch reageerde emotioneel bij het in ontvangst nemen van hun award. “Prachtig om te zien dat onze film zo binnenkomt.” ‘Le Otto Montagne’ is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Paolo Cognetti over een jeugdvriendschap door de jaren heen.

(Lees verder onder de foto)

 ©  REUTERS

Het is het verhaal van Pietro en Bruno, een jongen uit de stad en een uit de bergen, die vriendschap sluiten als ze elf zijn, met een vergeten stukje Alpen als hun koninkrijk. Hun levens strekken zich uit, ze verliezen elkaar uit het oog. Terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg, trekt Pietro de wereld rond. Een tocht in eenzaamheid en liefde, langs afkomst en bestemming, over vriendschap, leven en dood heen.

Broers Dardenne

En dat was nog niet alles in Zuid-Frankrijk. De broers Dardenne wonnen de prijs voor het 75-jarig jubileum van het filmfestival van Cannes voor ‘Tori en Lokita’. Ook de film ‘War Pony’, geproduceerd door de Belg Bert Hamelink voor het Belgische productiehuis Caviar, won de Camera d’Or.

 ©  Joel C Ryan/Invision/AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER