©  AFP

ANALYSE. Wij keken 90 minuten naar matchwinnaar Thibaut Courtois: “Hij heeft de handen van God”

Thibaut Courtois (30) pakte de laatste trofee die hij nog miste in zijn prijzenkast: de Champions League. En hoe? De keeper pakte uit met een resem wereldsaves en was simpelweg onklopbaar. Hij werd uitgeroepen tot Man van de Match en is de beste ter wereld. Zijn ploegmaats vlogen hem om de nek.

Jürgen Geril

LEES OOK. Real Madrid klopt Liverpool met 1-0 in Champions Leaguefinale, Thibaut Courtois is de absolute held met enkele supersaves

Het was het beeld dat ze tijdens de rust maar liefst zes keer herhaalden op de grote schermen in het Stade de France. De actie werd vanuit alle hoeken belicht. Sadio Mané draaide zich voorbij twee Real-verdedigers en schoot hard. Thibaut Courtois strekte zich snel en lang uit en duwde de bal nog met één hand tegen de paal. Een monsterlijke redding. Nog mooier in slow motion. Courtois’ kreet van vreugde was terecht, de duidelijke F*** van Mané evenzeer.

 ©  AFP

Kinderen op de tribune

Als er nog ergens twijfel was dat de Belg de beste keeper ter wereld is, mocht die meteen opgeborgen worden. Thibaut Courtois hield Real Madrid recht in de eerste 45 minuten. Hij lonkte in die eerste helft ook regelmatig naar links, want daar zaten zijn kinderen Nicolas en Adriana in de tribune. Beiden getooid in een wit Real-shirt met nummer 1. Papa blonk uit.

De avond begon nochtans met een een vervelende statistiek. Nog nooit had een ploeg met een Belg in de basis de Champions League gewonnen. Vermaelen, Origi, Van Buyten... ze waren allemaal op de bank begonnen toen ze de Beker met de Grote Oren in de lucht mochten steken. Thibaut Courtois was vastberaden om die ban te doorbreken. Dat de match een dik half uur werd uitgesteld en de keeper met zijn team daardoor een tweede keer moest opwarmen, was vervelend. Al werd het ongeduld daardoor ook groter.

 ©  AFP

Liverpool begon wel furieus en zette zoals gebruikelijk hoge pressing op de Real-defensie. Thibaut Courtois moest meevoetballen, maar kreeg amper tijd om na te denken. Toen Jordan Henderson hem belaagde, knalde hij het leer net op tijd weg. De bal kort uitspelen bij een uittrap zat er ook zelden in. Te riskant met die opgefokte Reds in de buurt. De Koninklijke kwam amper onder de druk uit.

Toch bulkte Courtois van het vertrouwen. In het stadion was het één grote sterrenparade: van Zidane over (de dikke) Ronaldo tot Raul. Voor de match had onze landgenoot evenwel een knuffel gekregen van zijn jeugdidool Iker Casillas. Die had eerder al gezegd: “Courtois is de allerbeste.” Die stelling werd heel snel kracht bijgezet. Toen Mo Salah de doelman na 15 minuten tegenvoets wou verschalken, dook de Belg razendsnel naar beneden om de bal met de rechterhand weg te vegen. Ook op de afstandschoten van The Reds stond hij pal.

Typische tics

In de Champions League had Courtois voor deze finale al 52 saves gedaan. Zo pakte hij een penalty van Messi tegen PSG en hield hij City-speler Jack Grealish van een goal met een magistrale voetreflex. In de voorbije vijftig matchen voor Real hield hij 21 keer de nul en dat wilde El Muro graag zo houden. Op die manier konden zijn offensieve maats op elk moment het verschil maken. Dat gebeurde voor rust bijna toen Benzema een bal binnentikte, maar het doelpunt werd afgekeurd voor buitenspel. Aan de overkant leunde Courtois tegen de reclameborden om op een beeldscherm mee te checken of het klopte: relax.

 ©  REUTERS

Dat was de goalie ook na de pauze. Als de bal weg is, haalt hij zijn typische tics boven. U moet er eens op letten: zo’n 300 keer per match spant Courtois de velcrosluitingen van zijn handschoenen aan. Dat kon wel even, want bij de eerste goeie tegenaanval van de Koninklijke was het raak. Vinicius Junior tikte een voorzet binnen: 1-0. Typisch Real.

Thibaut Courtois was even in de zevende hemel, maar na die voorsprong werd er nog meer naar hem gekeken. De druk van Liverpool nam ongeziene proporties aan, maar Mo Salah kreeg na verloop van tijd nachtmerries van Courtois. Een schot van de Egyptenaar werd door de keeper gepareerd, hij was daarna net op tijd aan de paal om in te grijpen en toen Salah rechts van de goal kwam sloeg Courtois het leer er nogmaals uit. De handen van God.

Hij mocht evenwel niet te vroeg victorie kraaien. In 2014 stond Courtois met Atlético in minuut 90 ook eens 1-0 voor in de Champions League-finale en toen liep het nog helemaal fout. Voor deze finale had de keeper nu gezegd dat hij dit keer “aan de goede kant van de geschiedenis stond.” Dat werd hem kwalijk genomen door de Atletico-fans, maar Courtois had wel gelijk.

Feesten met familie

Voor zijn prestatie verdient hij 10 op 10. Als hij nu geen Doelman van het Jaar wordt bij de UEFA, weten wij het ook niet meer. Hij overtreft elke concurrent: van Donnarumma tot Mendy. Thibaut Courtois werd uitgeroepen tot Man van de Match en vulde het laatste gat in zijn prijzenkast. Na het laatste fluitsignaal volgde één grote vreugde-explosie. Zijn maats vlogen hem rond de hals en ook zijn familie zat klaar om hem in de armen te vallen. Hij is een legende.