De linkse presidentskandidaat Gustavo Petro, met naast hem een bewakingsagent met schild.
Volledig scherm
De linkse presidentskandidaat Gustavo Petro, met naast hem een bewakingsagent met schild. © ANP / EPA

Verkiezingen in Colombia worden onvoorspelbaarste in jaren: voor het eerst linkse president aan de macht?

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Colombia, zondag, kondigt zich aan als de onvoorspelbaarste in jaren. In de peilingen ligt de linkse senator en voormalige burgemeester van Bogota Gustavo Petro op kop, wat doet vermoeden dat links het voor het eerst voor het zeggen krijgt in het land dat in het verleden altijd door conservatieven geleid werd. Er wordt echter verwacht dat een tweede ronde nodig zal zijn om te bepalen wie huidig president Iván Duque opvolgt.

  1. “Dit zou weleens de doodsteek van het Songfestival kunnen zijn”: Songfestivalkenners beantwoorden jouw meest gestelde vragen over uitsluiting Joost Klein
    PREMIUM
    JOUW VRAGEN BEANTWOORD

    “Dit zou weleens de doodsteek van het Songfesti­val kunnen zijn”: Songfesti­val­ken­ners beantwoor­den jouw meest gestelde vragen over uitslui­ting Joost Klein

    Dat Joost Klein niet meer mag meedoen aan het Eurovisiesongfestival, komt voor veel fans en kenners als een schok. Onze redactie kreeg al 300 vragen binnen over zijn diskwalificatie. Wat is er precies gebeurd? Is dit geen te zware sanctie? Gaan andere landen uit de wedstrijd stappen? En is dit nu het begin van het einde voor het Songfestival? Songfestivalkenners Jonathan Hendrickx - die in Malmö is - en Jasper Van Biesen van songfestival.be beantwoorden jouw meest prangende vragen.
  2. PORTRET. Wie is Joost Klein écht? “Ik laat me de mond niet snoeren, zeker niet door mensen met geld”
    PREMIUM
    EUROVISIESONGFESTIVAL
    24

    PORTRET. Wie is Joost Klein écht? “Ik laat me de mond niet snoeren, zeker niet door mensen met geld”

    Geen Joost Klein vanavond tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival. De ‘Europapa’-zanger wordt ervan verdacht een medewerkster van het muziekfestival bedreigd te hebben. Maar wie is de excentrieke, rebellerende zanger eigenlijk echt? Hij is niet voor niets de beste vriend van Acid, de Vlaamse YouTuber waar uw kind gek op is: ze schoppen graag tegen schenen en worden meestal niet begrepen door wie ouder is dan 30. Veel van wat hij doet, blijkt ook ingegeven door zijn verleden. “Ik praat niet graag over de dood van mijn ouders.”