Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse vicepresident Kamala Harris wil verbod op aanvalswapens na schietpartij in Texas

De Amerikaanse vicepresidente Kamala Harris wil een verbod op aanvalswapens. Het recht op wapenbezit dat in de grondwet is verankerd, zou niet mogen gelden voor zware aanvalswapens, vindt Harris. De jongeman die in Texas 21 mensen doodschoot, deed dat met een AR15, een semi-automatisch wapen.

Elke schietpartij in de Verenigde Staten doet het debat over het wapenbezit weer oplaaien. Ook nu weer, na de schietpartij eerder deze week in een school in Uvalde, in Texas. Een jongeman van 18 schoot er 19 kinderen en 2 leerkrachten dood. Het recht op het bezit van een wapen is verankerd in de Amerikaanse grondwet. De Democraten willen dat veranderen, maar ze vinden daarvoor geen meerderheid in het Congres.

Als het van vicepresidente Kamala Harris afhangt, zou op zijn minst het recht op het bezit van automatische geweren afgeschaft moeten worden. "Als het over wapengeweld gaat, weten we wat hiertegen werkt. Het gaat onder meer over een verbod op aanvalswapens. Zo'n wapen is voor een specifiek doel ontworpen: om veel mensen in korte tijd te doden", zei Harris tegen de pers nadat ze de begrafenis van een van de slachtoffers van een eerdere schietpartij in Buffalo had bijgewoond.

"Een aanvalswapen is een oorlogswapen. Daar is geen plaats voor in een civiele maatschappij." Harris riep ook op tot strengere controles van de achtergrond van mensen die een wapen willen kopen. "Waarom zou iedereen een wapen kunnen kopen dat andere mensen kan doden, zonder op zijn minst te weten of die persoon ooit een misdaad heeft begaan of een bedreiging voor zichzelf of voor anderen vormt?"

BEKIJK - "Weet je waar een aanvalswapen voor gemaakt is? Om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen te doden", zegt Harris:

Videospeler inladen...

Op de vraag of president Joe Biden overweegt om een decreet te ondertekenen indien het Congres geen degelijke wapenhervorming goedkeurt, gaf Harris geen antwoord. De president zei vorige week dat er op regeringsniveau niet veel maatregelen te nemen zijn om de wapenwetten verder te verstrengen, maar dat hij in de plaats daarvan het Congres moet overtuigen om wetten goed te keuren.

En daar knelt het schoentje: heel wat Republikeinen willen geen verstrenging van de wapenwetgeving, omdat die ingaat tegen het recht op het dragen van een wapen. Ze vragen in de plaats daarvan een betere beveiliging van de scholen en een andere aanpak binnen de geestelijke gezondheidszorg.

President Biden trekt later vandaag naar Uvalde. Hij zal er families van de slachtoffers ontmoeten en rond de middag een kerkdienst bijwonen.

Vicepresidente Kamala Harris en haar echtgenoot brachten zaterdag hulde aan de slachtoffers van een schietpartij in een winkelcentrum in Buffalo, in de staat New York.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen