68 supporters opgepakt bij chaos Champions League-finale, politiek reageert: "Een schande voor Frankrijk"

De Franse politie heeft 68 voetbalsupporters opgepakt naar aanleiding van de chaos bij de Champions League-finale gisterenavond. Verschillende fans van finalist Liverpool probeerden met een vals ticket het Stade de France binnen te geraken, waardoor de aftrap moest worden uitgesteld. Voetbalclub Liverpool vraagt een onderzoek, Franse oppositiepartijen reageren alvast zeer kritisch op de autoriteiten.

Fans die voor de televisie zaten om de Champions League-finale tussen Liverpool en Madrid te volgen gisterenavond, moesten geduld uitoefenen. De wedstrijd liep een goed half uur vertraging op omdat er chaos was ontstaan buiten aan het Stade de France in Parijs. 

Daar probeerden verschillende fans van Liverpool zonder (geldig) ticket het stadion te betreden. De veiligheidsdiensten besloten daarop de poorten tijdelijk te sluiten, maar dat veroorzaakte een gevaarlijke opeenhoping van mensen. De ordediensten gebruikten traangas, 68 voetbalsupporters werden opgepakt en 39 fans zijn in voorhechtenis genomen.

BEKIJK - "Zo'n waanzin heb ik nog nooit gezien", getuigt een Liverpool-supporter:

Videospeler inladen...

Fans teleurgesteld, Liverpool wil onderzoek

Omdat de toegang tot het stadion zoveel vertraging opliep, werd besloten de aftrap uit te stellen. Toch werden de wachtrijen pas tegen het einde van de eerste helft van de voetbalmatch weggewerkt. Verschillende fans lieten dan ook hun ongenoegen blijken op sociale media.

Zowel de Fransen als de UEFA wijzen met een beschuldigende vinger naar de Britse supporters van Liverpool. In een statement laat de UEFA weten de situatie "te betreuren". "We gaan dringend met de Franse autoriteiten en politie samenzitten om te bekijken wat er precies gebeurd is", schrijft de Europese voetbalbond onder meer.

Liverpool, dat uiteindelijk de duimen moest leggen voor Real Madrid, zegt zelf ook "enorm teleurgesteld" te zijn door de situatie. De ploeg vraagt een onderzoek. "Dit was de grootste wedstrijd in het Europees voetbal", klinkt het. "Fans zouden dit soort scènes niet mogen meemaken. We hebben een officieel onderzoek aangevraagd om te achterhalen wat de oorzaken van deze onaanvaardbare problemen waren."

We gaan dringend met de Franse autoriteiten en politie samenzitten om te bekijken wat er precies is gebeurd

UEFA

"Een schande voor Frankrijk"

Op Twitter reageren bovendien verschillende Franse politici op de incidenten. Gérald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, was aanwezig in het stadion en bedankt de politiediensten die "in deze moeilijke context gemobiliseerd zijn". 

Hij krijgt kritiek van voormalig presidentskandidaat Marine Le Pen. "Opnieuw is Darmanin niet in staat de orde te bewaren (...). Het is tijd om Frankrijk op orde te brengen", tweet ze. Le Pen spreekt over "een schande voor Frankrijk", woorden die ook voormalig presidentskandidaat Nicolas Dupont-Aignan in de mond neemt. Eric Zemmour, die het ook opnam tegen president Macron vorige maand, heeft het over "uitschot" dat over de hekken klom.

Was Frankrijk voldoende voorbereid?

Oorspronkelijk zou de Champions League-finale in Sint-Petersburg, in Rusland, doorgaan, maar na de inval in Oekraïne werd de wedstrijd naar Parijs verplaatst.

Het voorval doet vragen rijzen of Frankrijk wel voldoende voorbereid was. Het beveiligingssysteem - met bijna 7.000 politieagenten, bewakingsagenten en brandweerlieden - moest dienen als test voor de Rugby World Cup, die eind 2023 door Frankrijk wordt georganiseerd, en voor de Olympische Spelen van Parijs, die plaatsvinden in 2024. 

Voor Frankrijk is het pijnlijk omdat deze wedstrijd werd gezien als een test voor de Olympische Spelen over twee jaar in Parijs

Frank Renout - correspondent in Frankrijk

Meest gelezen