Oekraïense president Zelenski bezoekt voor het eerst front in Charkov en ontslaat chef van de veiligheidsdiensten

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog tegen Rusland het oosten van Oekraïne bezocht. Achteraf verklaarde hij in een videoboodschap dat Russische beschietingen alle essentiële infrastructuur in de stad Severodonetsk hebben vernietigd. Hij heeft de chef van de veiligheidsdiensten van de noordoostelijke regio Charkov ontslagen.

Eerder op de dag publiceerde Zelenski op zijn officiële Telegram-kanaal een video waarin hij soldaten huldigde die de verwoeste infrastructuur in de regio Charkov inspecteerden. Ook bezocht hij uitgebrande militaire voertuigen die door het Russische leger werden achtergelaten. Hij bedankte de soldaten voor hun inspanningen. "Ik ben onmetelijk trots op onze verdedigers. Iedere dag strijden ze, met risico voor eigen leven, voor de vrijheid van Oekraïne."

Van de militaire leiding kreeg Zelenski informatie dan weer over de strategische situatie aan het front. Met gouverneur Oleg Sinegoebov sprak hij over de schade aan niet-militaire infrastructuur. Volgens Sinegoebov zijn in Charkov en omgeving meer dan 2.000 huizen verwoest. Nog steeds is 31 procent van het grondgebied onder Russische controle. Het Oekraïense tegenoffensief in april en mei leidde volgens Sinegoebov tot de bevrijding van vijf procent van het gebied.

BEKIJK - President Zelenski brengt voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog een bezoek aan het oosten van het land:

Videospeler inladen...

"Dacht alleen aan zichzelf"

In de stad Severodonetsk is dan weer negentig procent van de huizen beschadigd, zo liet Zelenski na zijn bezoek optekenen. “Meer dan twee derde van de woningvoorraad van de stad is vernietigd. De stad wordt continu aangevallen.” Volgens de Oekraïense president willen de Russen hun vlag hijsen in de stad. “Oekraïne zal er echter alles aan doen om het offensief in te dammen”, klinkt het.

Ook meldde Zelenski dat hij de chef van de veiligheidsdiensten van de noordoostelijke regio Charkov heeft ontslagen, omdat deze "niet had gewerkt aan de verdediging van de stad sinds het begin van de Russische invasie, maar alleen aan zichzelf dacht" - zonder daarover verder uit te weiden.

Meest gelezen