© Tom Palmaers

Zware afvalbrand bij Transcoma in Genk: geen verdachte omstandigheden

Genk -

Een zware brand heeft in de nacht van zondag op maandag het afvalverwerkingsbedrijf Transcoma in Genk verwoest. De bedrijfshal is vernield. Politie en brandexperts onderzoeken de oorzaak, maar volgens de eerste vaststellingen zouden er geen verdachte omstandigheden zijn. In 2019 brandde de loods van het bedrijf in de Winterbeeklaan al eens volledig uit.

De brandende hopen afval hebben maandagmorgen veel rook verspreid. De inwoners van Diepenbeek kregen het advies om ramen en deuren te sluiten, en om de ventilatiesystemen uit te schakelen. "In het bedrijf waren geen gevaarlijke stoffen opgeslagen. De rook bevatte geen giftige stoffen maar rook is altijd ongezond. Vandaar dat we altijd het advies geven om ramen en deuren te sluiten”, zegt woordvoerster Karen De Smedt van brandweerzone Oost-Limburg. De gemeente Diepenbeek stuurde een BE-Alert uit om de inwoners te verwittigen.

De wind blies de rook over het kanaal richting Diepenbeek. “Daar daalde de sterk verdunde rook vooral neer in Lutselus en Roozendaal. Later in de ochtend draaide de wind waardoor inwoners van Genk-Zuid even wat rook- en geurhinder hadden”, zegt Karen De Smedt van de brandweer.

BE-Alert

Enkele mensen hadden kritiek op de laattijdige verwittiging via BE-Alert. “In het midden van de nacht wordt altijd een afweging gemaakt en overlegd met de gemeente of het nuttig is om mensen te wekken en te verwittigen. Er was maandagmorgen geen gevaar”, aldus de brandweer. Een officier van de politie heeft even voor 2 uur naar burgemeester Rik Kriekels gebeld. “Een halfuurtje later was BE-alert geactiveerd met de vraag om ramen en deuren te sluiten. Intussen heb ik zelf dit bericht nog verspreid via Facebook en de groep Ge zijt van Diepenbeek, ook in WhatsApp-groepen deelde ik het bericht. De afmelding is gebeurd ’s morgens na 9 uur”, zegt burgemeester Rik Kriekels (N-VA).

 ©  Chris Nelis

Brandalarm

Rond 00.30 uur kreeg de brandweer Oost-Limburg een oproep binnen dat het brandalarm bij het bedrijf was afgegaan. Bij aankomst bleek het om een zware uitslaande afvalbrand te gaan in de bedrijfshal. De brandweer rukte met man en macht uit, maar kon niet vermijden dat de bedrijfshal zware schade opliep. Sorteermachines, schrootafval, plastic en hout: alles ging in de vlammen op.

Buurtbewoners hebben een aantal knallen gehoord. Een droneteam van de brandweer kwam ter plaatse om de omvang van de brand in kaart te brengen. De brandweer kon de brand beperken tot de bedrijfshal. Op het eerste gezicht was er niemand in het gebouw aanwezig en is niemand gewond geraakt.

Tweede grote brand

Voor het bestrijden van de brand werden grote hoeveelheden water aangevoerd vanuit het kanaal. “Hiervoor hebben we een speciaal aflegsysteem. De twee andere brandweerzones uit Limburg hebben geholpen bij het uitrollen van dit systeem. Dankzij de aanvoer van veel bluswater kon de brand beperkt worden tot de bedrijfshal”, zegt Karen De Smedt.

Rond 6.45 uur was de afvalbrand onder controle. De bluswerken duurden nog tot het middaguur. Om het vuur volledig te doven, zijn de grote brandende hopen afval met bulldozers uit elkaar gestrokken. “Zo kan tot in de kern worden geblust. Dit werk nam meerdere uren in beslag”, zegt de communicatieverantwoordelijke van brandweerzone Oost-Limburg.

LEES OOK. Hevige brand in Genk: brandweer blust nog steeds na

Voor Transcoma is het al de tweede zware brand in nog geen drie jaar tijd. In september 2019 brandde de loods al eens helemaal uit. Het gebouw werd daarna volledig hersteld, maar is nu dus opnieuw in de as gelegd. 

Beveiliging

De stad Genk gaat in overleg Transcoma om na te gaan welke maatregelen het bedrijf kan nemen om branden zoals die van maandag te voorkomen. “Natuurlijk zien we die branden liever niet dan wel”, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). “Maar Genk is nu eenmaal een industriestad en dat heeft ook een aantal consequenties. Er zijn meerdere bedrijven waar zich branden voordoen met vervelende gevolgen. Niet alleen bij Stelimet, Gielen en nu Transcoma, maar ook sommige andere bedrijven zijn brandgevoelig.”

“Van die bedrijven verwachten we dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en investeren in beveiliging. Daarom gaat onze brandweer in dialoog met de bedrijfsverantwoordelijken. Transcoma werd drie jaar geleden inderdaad al eens geconfronteerd met een bedrijfsbrand. Er zijn toen investeringen gedaan in functie van de veiligheid. We gaan nu opnieuw in overleg met de bedrijfsdirectie vooral om te weten waar het fout gelopen is en wat er gedaan kan worden om zoiets in de toekomst nog te voorkomen.”

siol/maw/cn

 © Tom Palmaers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer