© Queen Elisabeth Competition - Derek Prager

Verrassen met eeuwenoude Stradivarius of paperclip op cello: dit zijn de 12 finalisten van Koningin Elisabethwedstrijd

Vandaag start de finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd. Morgen speelt de enige Belgische finaliste, Stéphanie Huang. Wie zijn haar te duchten concurrenten?

Zes avonden lang is de Henry Le Boeufzaal in Bozar het strijdtoneel voor de 12 finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello. Ze spelen allemaal het verplichte werk van de Duitse componist Jörg Widmann én een concerto dat ze zelf kiezen. Telkens begeleid door Brussels Philharmonic met als dirigent Stéphane Denève. 

Spits je oren voor een week vol muziek - "klassiek-klassiek" en hedendaags klassiek - van de bovenste plank. Live te volgen op VRT NU, Canvas, Klara, Klara.be en de Klara-app. Wie zijn de concurrenten van onze Belgische nationale trots, Stéphanie Huang? 

Maandag 30 mei

  • Taeguk Mun: de eerste finalist is een 28-jarige Koreaan die in de Verenigde Staten studeert, geprezen om zijn verfijnde en ontspannen spel. Na de eerste ronde zei hij aan VRT NWS dat er een gezonde competitie heerst, maar “dat cellisten elkaar nooit vertrappelen om hogerop te komen. Zonder te willen veralgemenen: cellisten zijn doorgaans leuke en geestige mensen.” Mun kiest in de finale voor het concerto in la klein van Robert Schumann. 
  • Petar Pejčić  is net 20 geworden en de jongste kandidaat van deze wedstrijd. Hij speelde een temperamentvolle eerste ronde en halve finale. Opmerkelijk: in het concerto van Haydn liet hij enkele Balkanklanken doorklinken. Aan Jacob Van Durme van De Zes, het jongerenpanel van de VRT, liet hij verstaan dat hij “gekomen is om te winnen”. In de finale speelt Pejčić het 2e concerto van Dmitri Sjostakovitsj, zijn eerste keer met orkest.

BEKIJK: "Ik ben gekomen om te winnen," zegt de Servische cellist Petar Pejčić

Videospeler inladen...

Dinsdag 31 mei

  • Stéphanie Huang: dinsdag is D-dag voor onze landgenote, van wie de kansen hoog worden ingeschat. Vooral haar “moeiteloze” spelplezier valt op. In de finale brengt ze het 2e concerto van Antonin Dvořák. Dat ze de enige Belgische is, vindt ze een voordeel, want zo “voelt ze de warmte van het publiek”. De Henegouwse Huang is 26 en de jongere zus van Sylvia Huang, die haar voorging in de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool, drie jaar geleden.

BEKIJK - Stéphanie Huang in de halve finale met "Dans van de groene duivel" van Gaspar Cassadó (vrijdag 20 mei 2022):

Videospeler inladen...
  • Marcel Johannes Kits: is 27 en komt uit Estland. Was in de halve finale wat gestresseerd omdat hij zijn tablet met partituren vergeten was. Heeft veel ervaring met kamermuziek en wordt geloofd voor de manier waarop hij samen met het orkest speelt. In de finale brengt hij het 1e celloconcerto van Dmitri Sjostakovitsj. 

Woensdag 1 juni

  • Jeremias Fliedl: deze Oostenrijker van 22 valt op met zijn Harry Potterbrilletje en man bun. “Houdt van risico’s en van verrassingen”, was te horen na de vorige twee rondes. Hij bespeelt een Stradivarius uit 1693, die hij in bruikleen heeft. Het concerto in la klein van Robert Schumann is zijn keuze voor de finale.
  • Hayoung Choi, een Koreaanse celliste van 24, ging in de halve finale over de tongen met haar keuze voor een experimenteel stuk waarbij ze haar instrument op allerlei creatieve manieren bespeelde. Ook voor de finale kiest ze een ongebruikelijk concerto van de Poolse componist Lutoslawski uit 1970. Dat ze nog nooit met orkest heeft gespeeld. 
Videospeler inladen...

Donderdag 2 juni

  • Bryan Cheng: tweede poging voor deze vlotte Canadees van 24; hij deed ook mee aan de vorige Koningin Elisabethwedstrijd voor cello in 2017. Maar in vijf jaar tijd heeft hij naar eigen zeggen bakken ervaring opgedaan. Hij speelt met een brede glimlach en in de vorige rondes met zijn zus aan de piano. In de finale brengt hij het 2e concerto van Antonin Dvořák, op een cello van Stradivarius.

BEKIJK: Cellist Oleksiy Shadrin praat over zijn vlucht uit Oekraïne en over zijn muzikale passie

Videospeler inladen...

Vrijdag 3 juni

  • Woochang Jeong: deze 23-jarige Koreaan wordt geprezen om zijn talent om een muzikaal verhaal te vertellen en de prachtige klank die hij uit de cello tovert. De Symphonie Concertante van Sergei Prokofief is zijn finalekeuze.
  • Samuel Niederhauser: de man met de paperclip in de halve finale! Hij bracht een sfeervol hedendaags werk met ongebruikelijke klanksferen. In de finale kiest deze 24-jarige Zwitserse cellist (en voetbalfan) voor concerto nr 2 van Dmitri Sjostakovitsj. 

BEKIJK - Samuel Niederhauser produceert sfeervolle klanken door een paperclip aan de snaren van zijn cello vast te maken:

Videospeler inladen...

Zaterdag 4 juni

  • Sul Yoon: de laatste van de drie vrouwen die in de finale aan bod komen. Over haar halve finale waren de meningen verdeeld. Ze is 26, komt uit Korea en speelt het bekende concerto van Antonin Dvořák in haar finale.
  • Yibai Chen: ook deze Chinese cellist kiest voor Dvořák in de finale. De verwachtingen zijn hooggespannen; na zijn halve finale werd hij de hemel ingeprezen. “De mooiste Haydn in re die ik ooit hoorde”, was de commentaar van celliste Viviane Spanoghe, “hij sprak van hart tot hart”. Yibai Chen is nog maar 20 en studeerde eerst in China en later in Duitsland en Zwitserland.

De finale van de Koning Elisabethwedstrijd voor cello van maandag 30 mei tot en met zaterdag 4 juni. Elke avond vanaf 20 uur live te volgen op VRT NU, Canvas en Klara. Zaterdagnacht, na de laatste twee finalisten, wordt de winnaar bekendgemaakt.

Meest gelezen