AFP or licensors

Songfestivalwinnaars verkopen trofee en halen zo 838.000 euro op om drones te kopen voor het Oekraïense leger

Kalush Orchestra, de Oekraïense band die twee weken geleden het Eurovisiesongfestival won, heeft zijn trofee geveild om drones kunnen te kopen voor het Oekraïense leger. De kristallen microfoon bracht 900.000 dollar op (omgerekend 838.000 euro). 

De veiling van de Songfestivaltrofee gebeurde via Facebook. Het technologiebedrijf Whitebit telde uiteindelijk 900.000 dollar neer. Het bedrijf is gespecialiseerd in het wisselen van cryptomunten. 

Het geld zal gebruikt worden om drie Oekraïense PD-2 drones te kopen. Die zullen ingezet worden om de Russische troepen in Oekraïne aan te vallen. Drones worden door beide partijen zwaar ingezet. 

Gisteren gaf Kalush Orchestra ook een benefietoptreden in Berlijn. Daar veilde de zanger van de groep, Oleh Psiuk, ook zijn bekende roze hoedje. Ook de opbrengst daarvan zal naar het leger gaan. 

"Oorlog moet voorpaginanieuws blijven"

Oleh Psiuk riep mensen op om niet gewoon te worden aan de oorlog. "De oorlog moet voorpaginanieuws blijven totdat er vrede is", zei hij. Volgens de Verenigde Naties lieten al meer dan 4.000 burgers het leven in de oorlog en raakten bijna 5.000 burgers gewond. Meer dan 14 miljoen mensen zijn op de vlucht sinds Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel. 

Oekraïne won eerder deze maand overtuigend de 66e editie van het Eurovisiesongfestival in Turijn met het nummer "Stefania". De winnaars van de liedjeswedstrijd krijgen sinds 2008 een glazen trofee in de vorm van een microfoon ontworpen door de Zweed Kjell Engman. 

Bekijk hier de winnende act:

Videospeler inladen...

Elk jaar wordt er een nieuwe trofee handgemaakt met de plaats en het jaartal van de wedstrijd. Er is ook één moedertrofee die meestal tentoongesteld wordt in het hoofdkwartier van de European Broadcasting Union in Genève. De songschrijvers en componisten krijgen ook een kleinere versie van de trofee mee naar huis.

Meest gelezen