Antwerpse gokkantoren dicht bij scholen en ziekenhuizen moeten sluiten

De stad Antwerpen wil kwetsbare groepen zoals jongeren beschermen tegen de risico’s van het gokken. Daarom wil het stadsbestuur geen nieuwe vergunningen meer geven aan de al bestaande gokkantoren. Zo zullen de gokkantoren op het Falconplein en in de Abdijstraat binnenkort hun deuren moeten sluiten.

Gokkantoren die te dicht in de buurt van scholen en ziekenhuizen liggen, zullen binnenkort hun deuren moeten sluiten. De stad Antwerpen wil aan die vestigingen geen nieuwe vergunning meer geven, omdat ze jongeren willen beschermen tegen de risico’s van het gokken. Bovendien zorgen de kantoren voor overlast, zegt het stadsbestuur.  De gokkantoren op het Falconplein en in de Abdijstraat zullen binnenkort hun deuren al moeten sluiten.

De vergunning om een gokkantoor uit te baten, is slechts voor drie jaar geldig. Dat maakt dat de verschillende wedkantoren niet meteen hun deuren moeten sluiten, maar dat wel moeten doen wanneer ze een nieuwe vergunning aanvragen. “Er zijn in totaal 36 gokkantoren in Antwerpen, dat is erg veel”, vertelt Bart De Wever (N-VA), burgemeester Antwerpen.

Veel van die kantoren vormen plekken die voor overlast zorgen
Bart De Wever (N-VA), burgemeester Antwerpen

“Veel van die kantoren zijn ook plekken die voor overlast zorgen. Heel wat mensen blijven daar rondhangen of gaan in woonwijken samentroepen”, zegt De Wever. “We zien de gokkantoren liever op plekken waar ze ook kunnen functioneren en waar ze uit het zicht van de jongeren blijven”, aldus De Wever.

De wetgeving in verband met gokken is al sinds mei 2021 verstrengd. Antwerpen is het eerste lokale bestuur dat die regels nu gaat gebruiken om gokkantoren te doen sluiten.

Meest gelezen