Een Aziatische tijgermug 

Foto van exotische mug helpt onderzoekers ziekteverspreidende muggen op te sporen

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen en Sciensano roepen op om een foto te nemen van exotische muggen. Zo kunnen ze de aanwezigheid van exotische muggen in België in kaart brengen en ervoor zorgen dat de soort zich niet permanent vestigt in België. “Als een tijgermug zich hier vestigt, kan hij virussen van bepaalde infecties overbrengen”

EmKe

Het Instituut voor Tropische Geneskunde (ITG) in Antwerpen en Sciensano houden de aanwezigheid van exotische steekmuggen in België nauwlettend in het oog met het MEMO+ project. Met het project willen de onderzoeksinstellingen niet alleen de aanwezigheid van die exotische muggen in België in kaart brengen. Vanaf nu rekenen ze ook op de participatie van burgers. Sciensano opent daarom een participatieplatform waar je een foto kan uploaden van een mogelijke Aziatische tijgermug. Wetenschappers gaan dan na welke mug het precies is.

De opvolging van de muggen is ook belangrijk voor de volksgezondheid. “Als een tijgermug een besmet persoon steekt, kan hij virussen van bepaalde infecties zoals chikungunya, knokkel -of zikakoorts overbrengen naar andere personen”, zegt Sciensano-projectverantwoordelijke Javiera Rebolledo. “Als de soort zich hier zou vestigen, brengt elke persoon die besmet terugkeert van een reis een risico op lokale virusoverdracht met zich mee.”

Met de online meldingen, kunnen de instellingen de exotische soorten zo snel mogelijk opsporen en opvolgen. “De monitoring van exotische steekmuggen is van cruciaal belang. Als we op tijd in kaart kunnen brengen waar de muggen zitten, kunnen we ze beter controleren en ervoor zorgen dat ze zich niet permanent vestigen”, zegt Isra Deblauwe, entomoloog aan het ITG. “Ook als de muggen zich hier wel zouden vestigen, is het belangrijk om ze nauwlettend in het oog te houden om zo het risico op overdracht van virussen te kunnen inschatten.”

Exotische muggen zijn niet nieuw

De muggenjacht van het ITG was tot nu toe al succesvol. De onderzoekers spotten de afgelopen jaren de Aziatische tijger- en bosmug en andere exotische steekmuggensoorten bij parkings, banden- en geluksbamboe-importbedrijven en industrieterreinen.

Exotische steekmuggen zijn dus niet helemaal nieuw in België. De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar ondertussen komt de soort ook voor in verschillende delen van Europa, Amerika en Afrika. Dat is het gevolg van het wereldwijde goederentransport, de klimaatsverandering en het aanpassingsvermogen van de mug.

Draag zelf je steentje bij

Je zoekt best in de buurt van kleine plassen stilstaand water in je tuin of bloempotten, dakgoten, regentonnen en in autobanden, want daar legt de tijgermug haar eitjes. Als je denkt dat je een tijgermug hebt gespot, neem dan een foto en upload de foto op de website.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER