De voorbije dagen lapten steeds meer inwoners van Shanghai de strenge coronamaatregelen aan hun laars.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

293 nieuwe coronagevallen en dus gaan "onredelijke" covid-maatregelen na twee maanden op de schop in China

In Shanghai en Peking, de twee grootste steden van China, worden de strenge coronamaatregelen versoepeld. Die beslissing komt er nu recente uitbraken onder controle lijken.  

Shanghai, met 26 miljoen inwoners de grootste stad van China, mag opgelucht ademhalen. De strengste coronamaatregelen worden er opgeheven. Dat kondigde viceburgemeester Wu Qing gisteren aan. Hij noemde specifiek de maatregelen die bedrijven en werknemers verhinderden om voluit aan het werk te gaan "onredelijk". Tot nog toe kon er enkel gewerkt worden in bedrijven die op een zogenaamde witte lijst stonden. Die lijsten worden nu afgevoerd.

"We ondersteunen én organiseren de werkhervattingen volledig voor bedrijven uit verschillende industrietakken", zei Qing.

Inwoners van Shanghai in een heropend winkelcentrum, gisteren.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

De versoepelingen kwamen er nadat het dagelijkse aantal besmettingen in de loop van het weekend gedaald was van 170 naar 122. Ze betekenen het begin van het einde van een twee maanden durende lockdown voor de inwoners van Shanghai. Geen moment te vroeg, want Shanghai is dé economische hub van China. De maatregelen maakten het bedrijven erg moeilijk om te blijven produceren, ook bedrijven op de witte lijst. Autofabrikanten hadden het bijvoorbeeld moeilijk om nog aan onderdelen of grondstoffen te raken.

Samen met de versoepelingen zal het stadsbestuur daarom enkele steunmaatregelen invoeren die de economie een duwtje in de rug moeten geven. Zo zullen er sneller obligaties uitgedeeld worden en zullen vastgoedprojecten sneller goedgekeurd worden. Wie een elektrische wagen koopt, krijgt daarvoor een subsidie van 1.500 dollar (1.390 euro). Banken worden ook gevraagd om leningen aan kleine en middelgrote ondernemingen te hernieuwen, alles samen goed voor zo'n 15 miljard dollar (13,9 miljard euro).

De beurzen reageerden alvast gematigd positief op het nieuws van de versoepelingen. In Hongkong en Shanghai noteerden de indexen tussentijds respectievelijk 1,8 procent en 0,5 procent hoger. En ook in Japan, Zuid-Korea en Australië werd winst genoteerd.

293 coronagevallen in heel China

Niet dat daarmee alle leed geleden is. De meeste winkels in Shanghai doen enkel aan afhaaldiensten en het openbaar vervoer ligt nog grotendeels plat. Wie toch de bus op wil of een openbaar gebouw wil betreden, moet nog steeds een negatieve PCR-test kunnen voorleggen - zij het dat die nu maximaal 72 uur oud mag zijn, tegenover 48 uur voordien. Daar komt bij dat veel arbeiders en werknemers wekenlang hun gezin niet hebben gezien, omdat ze bij een uitbraak op het werk verplicht werden om daar samen met hun collega's in quarantaine te gaan.

Een supermarktbediende in Shanghai bij een stapel bestellingen. In de meeste winkels kan je momenteel enkel terecht voor afhalingen.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

De isolatie weegt zwaar op de inwoners van Shanghai. Zo'n 21 miljoen van hen wonen in een zone waar de laagste coronarestricties gelden, maar in de praktijk zijn het de buurtcomités die bepalen hoe die restricties worden toegepast. Daardoor mogen velen hun woningen of appartementen slechts enkele uren verlaten, met speciale pasjes en op toegewezen dagen.

Ook in de hoofdstad Peking wordt er nu pas versoepeld. Daar wordt het openbaar vervoer hernomen en werden het voorbije weekend winkelcentra, parken, bioscopen en fitnesscentra opnieuw geopend, zij het aan halve capaciteit.

De vraag blijft hoe lang de versoepelingen standhouden. Terwijl de rest van de wereld de coronalockdowns stilaan achterwege laat, blijft China nieuwe uitbraken indijken met strenge maatregelen. Zaterdag werden er in heel het land 293 coronagevallen vastgesteld, op een bevolking van 1,4 miljard.

Meest gelezen