Buitenlandminister Lavrov verdedigt Russische inval: “Hoe zou Frankrijk reageren als België het Frans zou verbieden?”

De Oekraïense Donbas-regio innemen is een “onvoorwaardelijke prioriteit” voor Rusland. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd. Het uiteindelijke doel van de ‘Russische missie’ is “het beschermen van de Russische taal en cultuur”. “Hoe zou Frankrijk reageren als België het Frans zou verbieden?”, gaf Lavrov als vergelijking om de Franse kijkers van zender TF1 te overtuigen.

adb, jvh, joro
Bron: TF1

Het Kremlin meent dat “het neonazistische regime van Oekraïne” erop uit is om de Russische taal en cultuur te vernietigen en om dat tegen te gaan is deze “speciale militaire operatie” noodzakelijk. Het Westen neemt daarin een dubieuze houding aan, aldus Lavrov.

“Voor het Westen was het allemaal eender wat er gebeurde met de Russische taal, het Russische onderwijs, met de Russische media, die bij wet verboden werden. Hoe zou Frankrijk bijvoorbeeld reageren als België de Franse taal zou verbieden? In Europa kan men zich dat niet voorstellen. Maar als het gaat over het Russisch, kan dat niemand in Europa iets schelen.”

Donetsk en Loehansk

Voor Rusland komt het er nu op neer het Oekraïense leger terug te duwen uit Donetsk en Loehansk, twee regio’s die Moskou erkent als onafhankelijke volksrepublieken, om zo de Donbas “te bevrijden” van het “regime van Kyiv”, zei Lavrov in een interview met de Franse televisiezender TF1. De oorlog woedt in die gebieden nu in alle hevigheid en Rusland lijkt daar nu ook successen te boeken.

In de rest van Oekraïne, waar Rusland een naar eigen zeggen “militaire operatie” voert, moeten de burgers zelf beslissen over hun toekomst. “Ze moeten beslissen of ze willen terugkeren naar een neonazistisch regime dat bewezen heeft dat het in wezen Russofoob is”, zei hij.

Dergelijke taal kan wijzen op het organiseren van gecontroleerde referenda om regio’s uit te roepen als onafhankelijke republieken zoals Donetsk en Loegansk. De Oekraïense regering verwacht zo’n stap in de regio Cherson, in het zuiden van het land, waar een pro-Russische administratie werd aangesteld.

Zieke Poetin?

Lavrov ontkent ook dat de Russische president Vladimir Poetin met gezondheidsproblemen kampt. Er doen al langer geruchten de ronde dat de president zwaar ziek zou zijn, en niet meer lang te leven heeft. “Ik denk niet dat iemand die helder is in zijn hoofd tekenen van ziekte zou kunnen zien” bij Poetin, aldus Lavrov.

Hij zei ook dat de 69-jarige Poetin elke dag in het openbaar verschijnt. “Jullie kunnen het zien op televisie, of zijn speeches lezen of beluisteren. Zij die dergelijke geruchten verspreiden moeten naar hun eigen geweten kijken, aangezien ze elke dag kunnen zien dat hij niet ziek is”, aldus Lavrov.

Zondag nog schreven verschillende Britse media dat een spion binnen de veiligheidsdienst FSB zou verklaard hebben dat Poetin aan kanker lijdt en nog maar drie maanden te leven heeft. Een Telegramkanaal dat naar eigen zeggen bronnen heeft binnen het Kremlin, bracht ook al berichten over een kankeroperatie die de president onderging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER