Raadkamer over Dries Van Langenhove en Schild en Vrienden opnieuw uitgesteld na "juridische blunder"

In Gent is de raadkamer over de mogelijke doorverwijzing van Dries Van Langenhove en 11 andere leden van Schild en Vrienden opnieuw uitgesteld, tot 20 juni. Dat komt omdat een van de verdachten per abuis als slachtoffer was opgeroepen. "Een administratieve blunder van justitie", zeggen de advocaten. Wie wordt precies waarvan verdacht? Een overzicht.

Schild en Vrienden?

Schild en Vrienden is een extreemrechtse jongerenbeweging. Het gerecht begon eind 2018 een onderzoek naar de groep, nadat in een uitzending van "Pano" te zien was hoe er binnen besloten chatgroepen racistische, seksistische en antisemitische grappen werden uitgewisseld. Dries Van Langenhove speelde als leider van de groep een prominente rol in de beweging.

De raadkamer moest in een zitting vandaag alle betrokken partijen en advocaten in de racismezaak rond Schild en Vrienden horen. En dat om te kunnen beslissen wie van de 12 ze zou doorverwijzen naar de correctionele rechter. De raadkamer doet dus geen uitspraak over schuld of onschuld, er wordt enkel bepaald of er een proces komt of niet. Het is op dat eventuele proces dat er over de grond van de zaak kan worden geoordeeld. 

Maar bij aanvang van de zitting werd opgeworpen dat enkele van de verdachten in de zaak een verkeerde oproepingsbrief zou gekregen hebben. Ze zouden als slachtoffer uitgenodigd zijn voor de raadkamer, terwijl ze dus verdachten zijn. Een van hun advocaten wierp op dat de man in kwestie pas laat doorhad dat hij toch een verdachte was, en dat ze ook niet op tijd conclusies hadden gekregen van de andere partijen. De mannen werden wel een tijd terug als verdachte verhoord door de speurders, dus ze zouden kunnen geweten hebben dat het ging om een administratieve fout.

Hoe dan ook, de voorzitter van de raadkamer stond het uitstel toe. De voorzitter wil wellicht latere procedurekwesties vermijden. De advocaten noemen de verkeerde uitnodiging een "administratieve blunder van de griffier en justitie", al merken andere advocaten inderdaad ook op dat de verdachten - en hun advocaten in kwestie - wel hadden kunnen weten dat het om een fout ging (omdat ze eerder al als verdachte waren verhoord) en daarop eerder hadden kunnen anticiperen. 

Veel vertraging

Het onderzoek liep al verschillende keren vertraging op, onder meer door een wraking van de onderzoeksrechter. De advocaat van Dries Van Langenhove vond de onderzoeksrechter op het dossier niet neutraal, omdat ze verschillende tweets had geliket die gericht waren tegen Van Langenhove. De onderzoeksrechter trok zich nadien terug. 

De advocaat vroeg daarna ook om het hele onderzoek te laten vernietigen, maar volgens de kamer van inbeschuldigingstelling was er geen probleem met hoe het dossier tot stand kwam en met het bewijsmateriaal dat er in zit. Ook werd de vraag gesteld om het dossier weg te halen in Gent, omdat een van de burgerlijke partijen bij het hof van beroep had gewerkt. Het Hof van Cassatie ging niet in op die vraag.

Op de geplande raadkamer van eind vorige maand vroeg de advocaat van Van Langenhove ook nog om uitstel. Hij wilde meer tijd om op de conclusies van de burgerlijke partijen te kunnen antwoorden. Ook dat uitstel werd toen toegestaan. 

Waarvan worden de 12 verdacht?

Onze redactie kon de hand leggen op de voorbereidende nota van het parket voor de raadkamer. Daaruit blijkt dat ze voor 12 verdachten de doorverwijzing wil vragen naar strafrechtbank. 

Het gaat over 12 mannen - nu midden de twintig. De meesten wonen in Oost-Vlaanderen. Sommige van de mannen hebben mandaten bij lokale Vlaams Belang-afdelingen of zijn adviseur bij een parlementslid van Vlaams Belang.

Het parket wil enkele verdachten (onder wie Van Langenhove) onder meer doorverwijzen voor:

  • het "aanzetten tot discriminatie, segregatie, haat of geweld en dat op basis van racisme en xenofobie", de antiracismewet.
  • het verspreiden van "denkbeelden die gegrond zijn op rassuperioriteit of rassenhaat".
  • het "rechtvaardigen of goedkeuren van de genocide die tijdens de Tweede Wereldoorlog is gepleegd", de antinegationismewet (niet voor Van Langenhove).
  • inbreuken op de wapenwetgeving, met name de verkoop van pepperspray (enkel voor Van Langenhove).

Voor een hele resem aanklachten vraagt het parket - vaak door gebrek aan bewijs ten laste van de 9 verdachten - geen doorverwijzing, bijvoorbeeld:

  • het "vernielen van eigendommen". Dat slaat op enkele vlaggen die enkele leden van Schild en Vrienden tijdens een actie van het Gravensteen haalden. 
  • het "hebben van een vuurwapen zonder vergunning". Dat slaat op een foto van Van Langenhove waarin hij poseert met een automatisch vuurwapen. De foto werd genomen in een schietstand in het buitenland.
  • de klachten die Jihad Van Puymbroeck (een ex-medewerkster van VRT) had ingediend wegens onder meer laster. Tegen de 12 verdachten specifiek was er niet genoeg bewijs om te spreken van voldoende bezwaren en hen dus door te verwijzen naar de rechtbank, zegt het parket. De verdachten voor de laster konden volgens hen niet geïdentificeerd worden. De advocaat van Van Puymbroeck heeft daar een andere visie op.

In het dossier zijn onder meer het gelijkekansencentrum Unia en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen burgerlijke partij. Hun burgerlijke partijstelling zou door het parket als onontvankelijk worden beschouwd. 

Van Langenhove deed de berichten af als grap of zei dat hij ze niet gezien had. Volgens het parket was hij duidelijk moderator en had hij de taak om toe te zien op wat er gedeeld werd. Van Langenhove gaf zelf altijd aan een proces te willen, omdat hij zo "zijn naam zou kunnen zuiveren". Of er een proces komt weten we dus ergens de volgende weken.

Bekijk hier de toelichting door onze justitiejournaliste Fatma Taspinar in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen