Energie, maar ook citytrips en voeding als melk, kaas en eieren gevoelig duurder: inflatie flirt met de 9 procent

De inflatie is deze maand naar 8,97 procent gestegen. Dat betekent dat het leven in mei 2022 nu zo'n 9 procent duurder is geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Het is van augustus 1982 geleden dat de levensduurte zo sterk toenam - bijna 40 jaar geleden dus. De hoge inflatie is opnieuw voor een groot deel te wijten aan de hoge energieprijzen, maar ook voeding is deze maand gevoelig duurder geworden.

De levensduurte in ons land is deze maand weer verder gestegen. Dat blijkt uit de meest recente inflatiecijfers: in mei is de inflatie van 8,31 naar 8,97 procent gestegen. Ze bereikt daarmee het hoogste niveau sinds augustus 1982, toen de inflatie uitkwam op 9,02 procent.

“We hadden gedacht dat we in april al de piek bereikt hadden en dat het daarna alleen nog bergaf zou gaan met de inflatie, maar dat is dus niet het geval gebleken”, stelt econoom Tom Simonts van KBC vast.

Zoals in de afgelopen maanden is de sterke inflatie voor een groot deel te wijten aan de hoge energieprijzen. De inflatie van energie bedraagt momenteel 56,80 procent - op jaarbasis is energie dus de helft duurder geworden - en draagt 4,80 procentpunt bij aan de totale inflatie, zo blijkt uit de maandcijfers van Statbel.

Daarnaast valt het op dat twee derde van alle producten ruim 6 procent duurder zijn geworden, analyseert Tom Simonts, en het worden steeds meer producten.

Zo zijn eten en drinken de laatste maanden gevoelig duurder geworden. De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) komt deze maand uit op 6,32 procent tegenover 5,0 procent vorige maand. 

Kijken we meer in detail, dan zien we sterke prijsstijgingen in de horeca (+6,75 procent), en bij voedingsproducten als melk, kaas en eieren, vis en alcoholische dranken. Bij de non-food zijn voertuigen, buitenlandse reizen en citytrips sterk duurder geworden. 

Spilindex

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt deze maand 4,43 procent, tegenover 4,08 procent in april.

De vorige overschrijding van de spilindex dateert van april. Dat betekent dat de uitkeringen en pensioenen in mei en de ambtenarenweddes in juni opnieuw stijgen met 2 procent.

De hoge inflatie zorgt er ook voor dat de lonen in de privésector stijgen. In elke sector gebeurt dat aan een ander tempo. Voor sommige sectoren maandelijks, voor andere dan weer een keer per jaar.

Ook in februari werd de spilindex al eens overschreden, en vorig jaar was dat in augustus en december het geval.

BELUISTER - Tom Simonts, econoom bij KBC geeft extra uitleg in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen