In Brovary werd in maart hevig gevochten ©  AP

Oekraïne start tweede rechtszaak tegen Russische soldaat

Oekraïne start een rechtszaak tegen de Russische soldaat Mikhail Romanov. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een beruchte moord- en verkrachtingszaak. Het is al het tweede proces voor oorlogsmisdaden. Vorige week werd Vadim Sjisjimarin veroordeeld tot levenslang voor het doodschieten van een burger.

Mikhail Romanov 

LEES OOK. Russische soldaat veroordeeld tot levenslang voor oorlogsmisdaad in Oekraïne

Anders dan de 21-jarige Sjisjimarin zal Romanov niet aanwezig zijn in de rechtszaal. De soldaat met een opvallende tatoeage van een beer op de borst is immers nog steeds voortvluchtig. Toch wil het Oekraïense parket niet wachten op een eventuele arrestatie. De beschuldigingen aan het adres van Romanov zijn immers zwaar: moord en verkrachting.

In maart zou Romanov in dronken toestand een woning zijn binnengevallen. Dat gebeurde in de omgeving van Brovary, ten noorden van Kyiv. Hij zou een man hebben vermoord en samen met een kompaan een vrouw herhaaldelijk hebben verkracht terwijl hij haar en haar vierjarig zoontje met wapens bedreigde.

Volgens de Oekraïense procureur-generaal Iryna Venediktova behoort Romanov tot het 239ste regiment van de Vitebsk-Novgorod infanteriedivisie. Eerder gaf Venediktova al toe geen idee te hebben waar hij zich bevindt. “Misschien vecht hij nog steeds, misschien rust hij uit in Rusland, misschien is hij dood. We weten het niet. Maar we willen hem bij verstek vervolgen.” Volgens haar mag er geen straffeloosheid zijn. Gerechtigheid in deze zaak kan misdaden, en doden, later in deze oorlog voorkomen, klinkt het.

Romanov zal zeker niet de laatste Russische soldaat zijn die voor de rechter komt. Volgens Venediktova zijn er al duizenden geregistreerde oorlogsmisdaden. Er zouden nog twee soldaten in de cel zitten in afwachting van hun proces. Zij worden verdacht van het bestoken van huizen en een school met een mobiele raketlanceerder.

LEES OOK. “Aan zijn interview zie je wat een sluwe diplomaat hij is”: experts over de uitspraken van Lavrov

LEES OOK. En plots lijkt Rusland aan de winnende hand. Wat is er aan de hand en wat betekent dit voor Oekraïne?

(agg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER