baggerboot van Jan De Nul ©  Dieter Telemans

Coronapandemie en Oekraïnecrisis duwen baggeraar Jan De Nul in het rood

De Belgische groep Jan De Nul, vooral bekend als baggeraar en bouwer van windmolens in zee, heeft in 2021 de omzet verder zien dalen ten gevolge van de coronapandemie. De omzet daalde van 1,91 miljard euro in 2020 naar 1,7 miljard euro vorig jaar. De ebitda (de operationele kasstroom) kwam uit op 231 miljoen euro. De groep boekte in 2021 een nettoverlies van 20 miljoen euro, waar er een jaar eerder nog een nettowinst van 25 miljoen euro geboekt werd. Dat meldt Jan De Nul maandag in een persbericht.

“Aangezien het coronavirus nog steeds een sterke bedreiging vormt en opnieuw een aantal regio’s in een of andere lockdownregeling heeft geplaatst, is de negatieve druk groot gebleven. Met name in grote delen van Azië bleef Covid-19 een sterk ontwrichtende kracht voor toeleveringsketens en operationele bouwprocessen. Ook de operationele prestaties van Jan De Nul Group werden in deze markten sterk gehinderd”, aldus Jan De Nul.

Jan De Nul had in 2019 weer aangeknoopt met groei, met een omzet van iets meer dan 2 miljard euro. In 2020 was die omzet door corona weer gedaald, met 6 procent tot 1,91 miljard euro. De nettowinst kwam in 2020 uit op 25 miljoen euro, toen ruim een halvering ten opzichte van 2019. Vorig jaar werd onder de streep dus in het rood gegaan.

Nieuwe projecten

Jan De Nul zegt wel met vertrouwen naar de toekomst te kijken en wijst op een sterk orderboek dat aan het einde van het jaar met 43 procent was gestegen tot 4,6 miljard euro. Dat orderboek is in de eerste maanden van dit jaar overigens verder aangegroeid met bijkomende projecten voor een totale waarde van meer dan 1,4 miljard euro. Die stijging is gespreid over de verschillende activiteiten en geografische gebieden.

Bij die nieuwe projecten zijn onder andere de bouw van twee identieke luchtmachtbasissen om de nieuwe F-35A-gevechtsvliegtuigen te huisvesten en te ondersteunen: één in Florennes en één in Kleine-Brogel, en de installatie van twee onderzeese hoogspanningskabels om de elektriciteitsnetten van Ierland en het Verenigd Koninkrijk met elkaar te verbinden.

“Zelfs met deze goede vooruitzichten is Jan De Nul er zich van bewust dat 2022 in een zeer turbulente omgeving is begonnen, denk maar aan de blijvende moeilijkheden op het vlak van de bevoorradingsketen en, meer recentelijk, de ontwikkelingen in Oekraïne, die leiden tot een hoge inflatiedruk en prijsinstabiliteit”, klinkt het. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER