Archieffoto van Johan Daumerie

Zakenman Johan Daumerie uit Dilbeek die al 2 jaar vastzit in Dubai, is in beroep vrijgesproken en mag land uit

Johan Daumerie uit Dilbeek mag na bijna twee jaar Dubai verlaten nadat hij in beroep is vrijgesproken. De zakenman zat al die tijd vast in het land na een handelsconflict met een lokale zakenpartner. Hij werd beschuldigd van misbruik van vertrouwen en mocht het land niet meer uit.

Na bijna twee jaar komt er licht aan het einde van de tunnel voor zakenman Johan Daumerie uit Dilbeek: in Dubai is hij in beroep vrijgesproken, waardoor hij het land eindelijk weer mag verlaten. Daumerie was naar Dubai verhuisd op vraag van het bedrijf waarvoor hij werkte. Toen hij na een aantal jaren een eigen IT-bedrijf opstartte, liep het mis. Daumerie werkte samen met een lokale zakenman uit een rijke familie uit de Verenigde Arabische Emiraten (waarvan Dubai deel uitmaakt). De advocaat van zijn zakenpartner legde op een gegeven moment een klacht neer bij de politie voor 'misbruik van vertrouwen'. "Volgens de lokale wetgeving is dat een ernstige inbreuk, die juridisch zelfs niet onderbouwd hoeft te zijn", vertelde Daumerie toen.

Proces van 3 minuten

Door de beschuldiging van 'misbruik van vertrouwen' door zijn zakenpartner begint voor Daumerie een nachtmerrie. De man moest voor de rechtbank verschijnen, maar zijn proces stelde naar eigen zeggen niet veel voor. "Ik werd in een achterkamer van de rechtbank veroordeeld tot opsluiting. Dat proces heeft nog geen 3 minuten geduurd. Allemaal zonder dat ik mezelf kon verdedigen en allemaal op basis van een mondelinge klacht."

Daumerie moest zijn Belgisch paspoort afgeven en kreeg een reisverbod opgelegd, waardoor de man bijna twee jaar lang opgesloten in het land, het eerste jaar in een hotelkamer, daarna kon hij verblijven bij een Belg die in Dubai woont.

Ik ben hier nu illegaal in het land en als ik mijn hotel verlaat, riskeer ik opgepakt te worden door de politie

Johan Daumerie vorig jaar aan Radio 2

Media-aandacht

Het onfortuinlijke verhaal van Daumerie kwam het afgelopen jaar herhaaldelijk in het nieuws. Onder andere aan Radio 2 vertelde de man dat de situatie onhoudbaar was. "Ik ben hier illegaal in het land en als ik mijn hotel verlaat, riskeer ik opgepakt te worden door de politie", vertelde hij eerder. 

Ook "Terzake" wijdde eind 2021 een reportage aan het lot van Daumerie. Hij hoopte toen, door zijn verhaal te vertellen, dat de Belgische politiek actie zou ondernemen om hem vrij te krijgen in Dubai. 

Die reactie bleef volgens hem uit. "Het blijft wringen dat de Belgische overheid niets ondernomen heeft", zegt Daumerie daar over. Daumerie gaf echter niet op en ging in beroep tegen zijn veroordeling. "Met succes, want ik ben volledig vrijgesproken en mag eindelijk het land verlaten", vertelt hij aan Radio 2. "Een enorme opluchting, maar jammer dat het 22 maanden geduurd heeft. Het deed ook deugd om de rechter te horen zeggen dat ik zonder enig bewijs veroordeeld ben en dat ik onschuldig ben." 

Sneeuwbaleffect

Nu Daumerie de vrijspraak heeft, wil dat niet zeggen dat zijn problemen in Dubai van de baan zijn. "Uit die vrijspraak zijn andere problemen als een soort sneeuwbaleffect voortgevloeid", aldus Daumerie. "Eén van die problemen is mijn residentiestatus. Ze hebben mijn paspoort afgenomen, waardoor ik mijn visum niet kon verlengen om te mogen verblijven in Dubai, dus verbleef ik 22 maanden illegaal in Dubai. Daarvoor heb ik een boete gekregen. Maar ik mócht het land niet verlaten. Dat klopt dus niet. Ik moet nu ook mijn Belgisch paspoort zien terug te krijgen, maar ik vraag me af of ze dat nog zullen vinden."

Daumerie zal dus niet meteen huiswaarts gaan. "Ik wil mij bovendien inzetten voor andere Belgen die in een gelijkaardige situatie als ik zitten, want ik heb geleerd dat je op de Belgische overheid niet kan rekenen in zulke situaties. Dat vind ik onaanvaardbaar."

BEKIJK - "Eigenlijk word ik hier al een jaar gegijzeld", in "Terzake" van 25 oktober 2021 deed Johan Daumerie zijn verhaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen