LIFE Eikenprocessierups

60 kevers uit Turkije gaan processierupsen te lijf in serres in Bokrijk en Ranst

In serres in Bokrijk en Ranst zijn 60 kevers uit Turkije uitgezet in het kader van een studie om de processierupsen te bestrijden. Het gaat om poppenrovers, de grootste vijand van de rupsen. Het project LIFE Eikenprocessierups gaat de kevers monitoren en hoopt ze zo snel mogelijk in te kunnen zetten als natuurlijk verdelgingsmiddel.

De keuze voor de poppenrovers is volgens Luc Crèvecoeur, onderzoeker van het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) overduidelijk: “De grote poppenrover is de grootste vijand van onze processierups. We willen een grote natuurlijke vijand gebruiken in plaats van een bestrijding met producten.” Bovendien was de soort vroeger aanwezig in België, maar is ze door het gebruik van onder meer DDT uitgeroeid geraakt: “Genetisch gezien is het dezelfde soort, dus we doen geen faunavervalsing. Dat is ook belangrijk.”

BEKIJK - Een bijhorende reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Kweekvijver

De studie biedt niet alleen de mogelijkheid om te kijken in hoeverre de kevers processierupsen verdelgen, maar ook om te kijken hoe de kevers gekweekt kunnen worden, gaat Crèvecoeur verder. “We willen redelijk wat nakomelingen hebben om de volgende generatie processierupsen aan te pakken.”

De larven hebben de neiging om eerst 10 rupsen dood te bijten en dan de 11de pas op te eten

Luc Crèvecoeur, onderzoeker Provinciaal Natuurcentrum (PNC)

En dat is belangrijk, want ook de nakomelingen zijn nuttig in de bestrijding, aldus Luc Crèvecoeur: “De larven hebben de neiging om eerst 10 rupsen dood te bijten en dan de 11de pas op te eten. Dat is goed nieuws.”

De volgende stap in het onderzoek is de kevers in de vrije natuur opvolgen. “We gaan ze zenderen om te kijken waar ze naartoe gaan en hoe we ze het best inzetten,” aldus Crèvecoeur. Voor zulke kleine beestjes zijn er dan ook aangepaste zendertjes voorzien: “Je mag maar een beperkt percentage van het lichaamsgewicht bevestigen aan een kever, zodat ze nog vrij kunnen bewegen. Die zendertjes wegen ongeveer 0,1 gram.”

Via een laboratorium kunnen we gericht kevers loslaten waar en wanneer er hinder is
Luc Crèvecoeur, onderzoeker Provinciaal Natuurcentrum (PNC)

Laboratoriumkevers

In Turkije worden de kevers in laboratoria gekweekt en het plan is om dat hier ook te doen. “Een aantal kevers gaan in de natuur overleven, maar via een laboratorium kunnen we gericht kevers loslaten waar en wanneer er hinder is”, besluit Crèvecoeur.

Meest gelezen