Franse regering wijst naar Liverpool en "geïndustrialiseerde ticketfraude" na rellen Champions League-finale

De Franse regering schuift de verantwoordelijkheid voor de chaos en rellen bij de finale van de Champions League dit weekend van zich af, na kritiek op de organisatie. "De oorzaak ligt bij Liverpool en massale, geïndustrialiseerde ticketfraude", zo klinkt het. "Zonder de beslissingen van de politie en de lokale overheid zouden er doden zijn gevallen."

Volgens de Franse regering zijn de rellen bij de finale van de Champions League afgelopen weekend te wijten aan de manier waarop Liverpool met zijn fans omgaat en aan "massale, industriële en georganiseerde ticketfraude." Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin waren er 30.000 tot 40.000 Engelse fans in het Stade de France zonder ticket of met een vervalst ticket.

Maar liefst 70 procent van de papieren tickets waren volgens de minister bij de eerste ticketcontrole vervalst. Bij de tweede controle zou nog steeds vijftien procent vervalst geweest zijn. Volgens Darmarin is Liverpool  mee verantwoordelijk voor die fraude, aangezien de ploeg haar supporters papieren in plaats elektronische tickets gaf.

Videospeler inladen...

"Er hadden doden kunnen vallen"

Darmanin wijst dus vooral in de richting van de Engelse Liverpool-fans. Bij de geplande aftrap van de match Liverpool - Real Madrid om 21 uur zat "97 procent van de Spaanse fans op de tribune en slechts 50 procent van de Britse fans", aldus de minister.

Kritiek op de organisatie van match en de Franse ordediensten wuift hij weg. "Zonder de beslissingen van de politie en de lokale overheid zouden er doden zijn gevallen", klinkt het duidelijk.

In het Verenigd Koninkrijk wordt verontwaardigd gereageerd op die Franse vinger naar de Engelse supporters. "We weten dat veel Liverpool-fans op tijd naar Parijs zijn gereisd om hun team te steunen tijdens een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen en we zijn enorm teleurgesteld over de manier waarop ze zijn behandeld", zo klinkt het bij een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson. De Britse regering dringt bij UEFA aan op een grondig onderzoek in samenwerking met de Franse autoriteiten.

Chaos en traangas

Bij de Champions League-finale zaterdagavond liep het mis toen de fans het stadion wilden betreden. Verschillende fans van Liverpool probeerden Stade de France binnen te geraken zonder (geldig) ticket. De Franse veiligheidsdiensten sloten het stadion af, maar dat veroorzaakte een gevaarlijke opeenhoping van mensen.

BEKIJK - "Zo'n waanzin heb ik nog nooit gezien", getuigt een Liverpool-supporter:

Videospeler inladen...

Verschillende mensen probeerden over de hekken van het stadion te klimmen. De ordediensten zetten traangas in om te massa te bedaren. Tientallen mensen werden opgepakt. Een deel van hen belandde in de cel en zeker 15 personen zitten daar nog steeds. 

De aftrap van de match werd met iets meer dan een half uur uitgesteld. Toch raakten sommige fans het stadion gewoonweg niet binnen, bevestigt nu ook de Franse regering: "2.700 van de 79.000 verkochte tickets zijn niet gebruikt".

Slechte timing

Minister Darmanin heeft nu zijn spijt uitgedrukt aan de supporters die de match niet hebben kunnen bijwonen, en ook aan de supporters die door het traangas van de ordediensten getroffen zijn.  De Franse minister van Sport voegde daaraan toe dat er een "compensatie" zou komen voor wie tickets had en het stadion niet is binnengeraakt. 

Dit is een schande voor Frankrijk

Marine Le Pen, Voormalig presidentskandidaat

Met de Franse parlementsverkiezingen in het verschiet, krijgt de Franse regering ook in eigen land veel kritiek voor de manier waarop ze de organisatie van de match hebben aangepakt. Voormalig presidentskandidaat Marine Le Pen spreekt van een "schande voor Frankrijk". "Opnieuw is Darmanin niet in staat de orde te bewaren. Het is tijd om Frankrijk op orde te brengen", tweet ze.

Meest gelezen