© atv

Nationale actiedag bij de openbare diensten: waar kan je hinder verwachten?

De vakbonden voeren dinsdag in het hele land actie in de openbare sector. De christelijke en liberale vakbonden houden het vooral bij acties, de socialistische ACOD roept zijn leden op om effectief het werk neer te leggen. Dat heeft grote gevolgen voor onder meer het openbaar vervoer en het stedelijk basisonderwijs.

Jonas van Boxel

LEES OOK. Zo verloopt de actiedag: zware hinder op openbaar vervoer, ingekorte en afgeschafte radioprogramma’s

De vakbonden voeren dinsdag actie tegen de te hoge werkdruk, personeelstekorten en een gebrek aan investeringen in de openbare sector. De actiedag geldt zowel voor de federale, gewestelijke als regionale overheidsdiensten. In het hele land zullen piketten te zien zijn aan stations, gevangenissen en scholen. Het ACOD houdt om 10u een bijeenkomst aan het Antwerpse Astridplein.

LEES OOK. Vakbondsleiders over staking van dinsdag: “Subsidie aan winstgevende bedrijven kan wel, loonsverhoging voor personeel niet”

Openbaar vervoer

Bij de spoorwegen staakt niet alleen ACOD, maar ook ACV en VSOA. Eerder waarschuwde de NMBS al dat het treinverkeer ernstig verstoord is vanaf maandagavond 22u tot en met dinsdag. De spoorwegmaatschappij valt terug op minimale dienstverlening, waardoor slechts een kwart van de treinen rijdt. Van de IC-treinen tussen de grote steden rijdt een trein op de drie, van de kleinere S- en L-treinen rijdt een op de vijf en de P-treinen tijdens de ochtend- en avondspits rijden zo goed als niet. In de provincies Luik, Luxemburg en Namen rijdt geen enkele trein, omdat in deze regio onvoldoende personeel is voor de seinhuizen.

Bij De Lijn staken alleen de ACOD-leden, maar ook daar waarschuwt de openbaarvervoermaatschappij voor aanzienlijke hinder op bus- en tramlijnen. Reizigers checken best de routeplanner, zegt De Lijn.

Ook De Lijn waarschuwt voor hinder op bus- en tramlijnen. ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Onderwijs

In het onderwijs is de staking het hardst te voelen in het stedelijk kleuter- en lager onderwijs. “In 14% van onze 71 basisscholen zal helemaal geen les gegeven worden”, zegt woordvoerster van het Antwerps stedelijk onderwijs Sofie De Keyser. “In andere scholen is bijvoorbeeld de kleuterschool dicht, maar gaan in de lagere school wel lessen door. Hoe dan ook zal voor alle leerlingen opvang voorzien worden, in de eigen school of een school in de buurt.” Volgens de ACOD kan slechts een derde van de Antwerpse stedelijke basisscholen normaal functioneren.

In de scholen van het gemeenschapsonderwijs (GO!) verwacht men minder hinder. “Wij hebben van scholen nog geen signalen van grote problemen gekregen”, zegt woordvoerster Nathalie Jennes. “Voor leerlingen bij wie lessen geschrapt worden, voorzien we opvang.”

Ook in het Katholiek Onderwijs, waar de meeste gesyndiceerde medewerkers zijn aangesloten bij de christelijke vakbonden COC en COV, gaan de meeste lessen gewoon door. Voor alle onderwijsnetten geldt wel dat leerkrachten er dinsdagochtend nog steeds voor kunnen kiezen om te gaan staken.

In het onderwijs is de staking het hardst te voelen in het stedelijk kleuter- en lager onderwijs. ©  Kees van de Veen

Gevangenissen

In de gevangenissen riepen ACOD, ACV én VSOA tot staking. “De problemen in de gevangenissen zijn gekend: een tekort aan cipiers en overbevolking in de cellen zelf”, zegt Antwerps ACOD-secretaris Uwe Rochus. “De stakingsbereidheid is dus groot.”

VSOA-secretaris Eddy De Smedt zegt aan Belga dat ongeveer twee derde van de cipiers in België zal deelnemen. De gevangenissen van Mechelen en Antwerpen zitten in het lijstje waar de stakingintenties het hoogst zijn, met grote hinder tot gevolg. Het Gevangeniswezen zelf wil geen voorspellingen doen over de concrete impact, maar geeft wel aan dat mogelijk bezoeken, tewerkstelling en wandelingen moeten worden geschrapt.

De gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen. De instellingen van Mechelen en Antwerpen zitten in het lijstje waar de stakingintenties het hoogst zijn. ©  Jan Van der Perre

Post

In de postsector verwacht het ACOD vooral hinder in de sorteercentra. “Bij de postbedeling leggen weinig mensen het werk neer, maar in de sorteercentra kan het een en ander fout lopen”, zegt Rochus. “Dat op zich zal natuurlijk ook impact hebben op de bedeling.”

Op Twitter waarschuwde Bpost al dat de acties een impact zullen hebben op de dienstverlening in de postkantoren, het Contact Center, bij de ophaling, verwerking en bezorging van brieven en pakjes. Een woordvoerder liet aan Belga weten dat de levering van pakjes, kranten en priorbrieven voorrang krijgen op non-priorzendingen. In welke mate de dienstverlening verstoord zal zijn, kan het postbedrijf niet voorspellen.

Het ACOD verwacht vooral hinder in de postsorteercentra. ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Stadsdiensten

Stad Antwerpen verwacht vooral hinder voor de kinderopvang en de afvalophaling. “Op dit moment weten we dat zes van de zestien opvanglocaties gesloten zullen zijn”, zegt woordvoerder Dirk Delechambre. “Voor de afvalophaling vragen we inwoners om indien mogelijk het afval nog een week binnen te houden. Gaat dat niet, dan proberen we afval dat is blijven staan de komende dagen op te halen. Het is mogelijk dat dat niet selectief gebeurt.”

Voor de impact op de loketten is het volgens de stad koffiedik kijken. ACOD verwacht wel degelijk invloed, maar kan niet zeggen hoeveel dienstverlening er zal zijn.

Openbare omroep

Bij zowel de VRT als bij de Franstalige tegenhanger RTBF wordt gestaakt door een algemeen vakbondsfront. Zeker bij het VRT-personeel is de stakingsbereidheid groot, zeggen de vakbonden, na de aankondiging van een besparingsplan waarin de openbare omroep het op termijn met tweehonderd mensen minder moet doen.

Door de staking speelt op de VRT-kanalen een aangepaste programmering. Zo is er ’s avonds geen aflevering van Thuis te zien, worden de journaals ingekort en is op de radiozenders vooral muziek te horen. Ketnet en Canvas worden op één kanaal uitgezonden, er zijn geen uitzendingen van Terzake en De Afspraak.

Het Journaal op Eén, hier met Wim De Vilder,wordt ingekort op dinsdag. ©  VRT

LEES OOK. Verkorte tv-journaals en geen uitzending van ‘Thuis’ tijdens VRT-stakingsdag dinsdag

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER