Archieffoto orka
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Orka die in Seine was verdwaald, is dood aangetroffen

De orka die verdwaald raakte in de Seine in Frankrijk is dood teruggevonden. Dat heeft Sea Shepherd France gemeld, een ngo die onder meer het zeeleven in onze oceanen beschermt. Gisteren maakte de bevoegde prefectuur van Seine-Maritime bekend dat ze de zieke orka zouden laten inslapen, maar dat hoeft nu dus niet meer.

"Helaas hebben we vanmorgen om 11.48 uur het lichaam van de orka gevonden", dat schreef de ngo Sea Shepherd France op Twitter. "We zijn momenteel bij de orka om te voorkomen dat het lichaam van de orka wordt geraakt door een schip, wat de autopsie in gevaar zou brengen."

Op de foto’s in de tweet zie je hoe een aantal leden van Sea Shepherd France met een bootje bij het kadaver varen. "We wachten op het team dat door de staat is gemobiliseerd om de orka op te halen", klonk het nog.

De bevoegde prefectuur van Seine-Maritime heeft de dood van de orka bevestigd. "Het kadaver wordt naar een plaats gesleept waar de autopsie en de monsters afgenomen worden door een team van deskundige dierenartsen en biologen."

De prefectuur wil "zo veel mogelijk informatie verzamelen" en  onderzoeken wat de doodsoorzaak van de orka is. Het dode dier werd door de ngo teruggevonden in de haven van Rouen. Het dier zou een natuurlijke dood gestorven zijn, aldus persagentschap Reuters.

"Einde maken aan lijden orka"

Gisteravond kondigde de prefectuur aan dat ze de verdwaalde orka zouden laten inslapen om "een einde te maken aan het lijden van de orka". Eerst was het plan om de orka terug naar de zee te lokken. Maar een team dat de orka had geobserveerd, stelde vast dat het dier onder andere leed aan een vergevorderde schimmelinfectie. De reddingsoperatie werd daarom stopgezet. Sea Shepherd France betreurde deze beslissing en ging op zoek naar de orka.

Volgens de Marine Mammal Research Group (GEEC) werd de orka voor het eerst waargenomen op 16 mei in de monding van de Seine, tussen Honfleur en Le Havre, vlakbij Pont de Normandie. "Zeer waarschijnlijk was de orka al verzwakt aangekomen in de richting van de monding van de Seine", klonk het daar. 

VIDEO – De orka begin april voor de Franse kust (beelden: GECC):

Meest gelezen