Vlaamse overheid waarschuwt: valse uitnodigingen voor vaccinatie tegen apenpokken in omloop

De Vlaamse overheid waarschuwt voor een nieuw soort phishingberichten dat de ronde doet. Daarin wordt opgeroepen om je te registreren voor een vaccin tegen de apenpokken, maar de link waarop je moet klikken is vals. De Vlaamse overheid benadrukt dat er momenteel niet gevaccineerd wordt tegen het virus.

Wereldwijd duiken sinds kort nieuwe besmettingen op met het apenpokkenvirus. Ook in ons land raakten al zeker zes mensen besmet. Criminelen zien in de uitbraak een nieuwe mogelijkheid om mensen op te lichten. Dat blijkt uit mails en brieven die circuleren. 

In de berichten, die ogenschijnlijk van het Agentschap Zorg & Gezondheid komen, wordt opgeroepen je gratis te laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Om je afspraak te bevestigen, moet je binnen de 24 uur op een link te klikken. 

Een voorbeeld van de valse uitnodiging: 

Een voorbeeld van een valse uitnodiging

De Vlaamse overheid waarschuwt dat zeker niet te doen en ook geen gegevens door te geven. "Er gebeurt momenteel geen vaccinatie tegen apenpokken", meldt ze op de website laatjevaccineren.be

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft onlangs wel 1.250 vaccins besteld, maar verklaarde toen al dat ze dienen om zorgverleners met een hoog risico op besmetting te beschermen en dat er geen "brede vaccinatiecampagne" zal volgen.

Wat is phishing juist? We leggen het je uit in "1 minuut":

Videospeler inladen...

Heb je een vals bericht gekregen? Meld het dan steeds aan verdacht@safeonweb.be.

Meest gelezen