Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Rusland draait gaskraan naar Nederland vanaf morgen dicht, maar er zijn ‘geen gevolgen voor huishoudens’

Rusland draait gaskraan naar Nederland vanaf morgen dicht, maar er zijn ‘geen gevolgen voor huishoudens’
Beeld REUTERS

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt de levering van aardgas aan Nederland. Dat meldt de Nederlandse gasgroothandelaar GasTerra. Nederland laat weten dat de leveringsstop geen onmiddellijke gevolgen heeft voor Nederlandse huishoudens.

Volgens GasTerra, in Nederland verantwoordelijk voor de levering van gas, is het bedrijf niet ingegaan op de betalingseisen van Gazprom, dat uitsluitend nog wilde afrekenen in roebels. Het Russische gasbedrijf heeft daarop laten weten de levering van gas per 31 mei te stoppen. Volgens het contract had Gazprom tot 1 oktober nog 2 miljard kubieke meter gas moeten leveren, zo’n 5 procent van de hoeveelheid die Nederland jaarlijks nodig heeft.

Rusland wil dat landen het gas in roebels afrekenen, omdat het land vanwege de economische sancties niet kan beschikken over de euro’s die Europese bedrijven betalen voor zijn gas. Met een ingewikkelde constructie via de Gazprombank in Luxemburg probeerde Moskou dat op te lossen. Afnemers van gas moeten daar zowel een euro- als een roebelrekening hebben. Zij betalen in euro’s, en die worden door de bank omgezet naar roebels op de roebelrekening. Met die roebels wordt Gazprom betaald.

GasTerra, waarin de Nederlandse Staat, Esso en Shell samenwerken, is de enige Nederlandse importeur van het gas van Gazprom. De organisatie zegt te hebben geanticipeerd op het besluit en elders gas te hebben ingekocht. Op dit moment zijn de Nederlandse gasopslagplaatsen pas voor 37 procent gevuld, aangezien Rusland stopt met leveren wordt het lastiger de komende winter voldoende aardgas beschikbaar te hebben. Nederland is voor 11 procent afhankelijk van gas uit Rusland.

Nederland is niet het eerste land dat geen gas meer geleverd krijgt. Eerder werden ook Polen, Bulgarije en Finland om dezelfde reden afgesloten.