Videospeler inladen...

BEKIJK - Ook op de fiets gevaarlijk, verboden én hardnekkig: berichten sturen en bellen met gsm in de hand

Net als achter het stuur van de auto is ook gsm’en op de fiets levensgevaarlijk. Sinds kort is de boete voor een fietser even zwaar als voor een automobilist. Afleiding is samen met alcohol en snelheid een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. "Wie op de fiets zijn gsm gebruikt, is een gevaar voor zichzelf en anderen"

1 op de 2 fietsers zou af en toe de gsm gebruiken tijdens het fietsen. Nog snel even een berichtje versturen, bellen of zelfs gamen: net als achter het stuur van de auto is het verboden. In Leuven bijvoorbeeld zet de politie in op sensibilisering en beboeten van gsm’ende fietsers. In de Vlaams-Brabantse stad alleen al zijn er vorig jaar 355 pv’s voor opgemaakt.

BEKIJK - 'Terzake' ging op stap met de politie van Leuven waar verschillende fietsers tegen de lamp lopen met de gsm in de hand:

Videospeler inladen...

"Afleiding is een grote oorzaak van verkeersongevallen. Dus daar proberen we actief op in te zetten", zegt Mathieu Caudron van de politiezone Leuven in "Terzake". Ook als je aan een rood licht staat, mag je de gsm niet in de hand nemen. "Ook dan moet je aandacht hebben voor het verkeer." Net als bij de auto mag het enkel in een speciale gsmhouder. Wie tegen de lamp loopt, kan een fikse boete krijgen: 174 euro plus 9 euro administratieve kosten.

Uit onderzoek blijkt dat tussen de 5 en 25 procent van alle verkeersongevallen te wijten is aan afleiding achter het stuur. Die hoge boete is dus nodig, klinkt het bij het kenniscentrum voor verkeersveiligheid VIAS. "Net als bij automobilisten heb je niet de volle aandacht op het verkeer", zegt Stijn Daniëls van VIAS. "De fietsers gaan slingeren, trager reageren en situaties moeilijker inschatten. Ze zijn een gevaar voor zichzelf en voor anderen."

Meest gelezen