Rusland zet nieuw betaalsysteem voor buitenlandse obligaties op; wil zo “historische” wanbetaling afwenden

Moskou plant een nieuw systeem om zijn buitenlandse obligaties af te rekenen. Dit mechanisme moet Rusland in staat stellen zijn obligatiebetalingen in roebels te doen, die dan omgewisseld worden, zodat de belegger de betaling in de juiste valuta kan ontvangen. Het is dus vergelijkbaar met de roebel-voor-gasregeling die het Kremlin heeft geïmplementeerd.

Eind maart kondigde de Russische leider Vladimir Poetin per decreet aan dat de aankoop van Russisch gas voortaan in roebels moet gebeuren. Volgens dat decreet moeten buitenlandse valuta die van kopers worden ontvangen, worden omgewisseld in roebels via rekeningen bij het Russische nationale clearinghouse. Dat is een organisatie die ervoor zorgt dat financiële transacties tussen twee partijen op een veilige manier worden afgewikkeld.

Dit nieuwe mechanisme zou het spiegelbeeld zijn van de regeling voor de aardgasexport, meldde het zakenblad Vedomosti vandaag, onder verwijzing naar minister van Financiën Anton Siluanov.

Voor de betaling van obligaties zullen beleggers een rekening in vreemde valuta en een rekening in roebel moeten openen bij een Russische bank, en instructies moeten geven die de uitwisseling mogelijk maken, aldus Siluanov. “Nu leggen wij de laatste hand aan dit mechanisme, wij zullen het in de regering bespreken. Daarna zullen wij met een aanbod aan onze investeerders komen”, wordt de minister geciteerd door Business Insider.

Niet in gebreke gebleven

Rusland heeft sinds zijn invasie van Oekraïne eind februari de betalingen van zijn obligaties in vreemde valuta op peil gehouden. Dat deed het ondanks de wijdverbreide verwachting dat het voor het eerst sinds 1918 in gebreke zou blijven; verschillende Amerikaanse financiële media namen bijvoorbeeld het woord “historisch” in de mond. Niettemin werd de aflossing van z’n schulden vorige week ineens veel moeilijker, door het wegvallen van één bepaalde rechtsregel in de Verenigde Staten.

We verklaren ons nader: tot nu toe mochten westerse obligatiehouders alleen Russische staatsobligaties uitbetaald krijgen vanwege een speciale regeling die eind februari door het Amerikaanse ministerie van Financiën is ingevoerd. De vrijstelling – die officieel General License 9A heet – “staat Amerikaanse personen toe om rente, dividenden of betalingen op vervaldagen te ontvangen op schulden of aandelen” van de Russische overheid. Hierdoor lekt er, ondanks de verstikkende financiële strafmaatregelen, toch kapitaal uit Rusland.

Het probleem voor Moskou is dat de vrijstelling op 25 mei afliep. Nu kunnen Amerikaanse instellingen dus geen obligatiebetalingen van Rusland ontvangen zonder sancties te overtreden.

Rusland het leven moeilijk maken

Intussen moest Rusland vorige week voor 100 miljoen dollar aan buitenlandse obligatiebetalingen ophoesten, zowel in euro’s als in dollars. Bloomberg meldde dat die vrijdag nog niet op de rekeningen van de beleggers waren aangekomen.

De minister van Financiën zei vrijdag op de staatstelevisie dat Rusland betalingen op in euro’s luidende obligaties wel in euro’s zou verrichten, omdat de EU de betalingen niet had verboden, meldde Bloomberg.

De Verenigde Staten hebben echter duidelijk gemaakt dat ze Rusland het leven moeilijk willen maken, en daarom zullen westerse beleggers misschien niet graag instemmen met de plannen. Dat betoogt Timothy Ash, een strateeg bij BlueBay Asset Management. “Als je een Europese bank bent met belangrijke activiteiten in de VS, zul je waarschijnlijk weigeren, uit vrees betrokken te raken bij bijkomende Amerikaanse sancties”, laat hij optekenen door Business Insider.

Symbolisch

In totaal moet het Kremlin dit jaar nog voor meer dan 1,8 miljard dollar aan obligatiebetalingen doen, volgens een lijst die door analisten van JPMorgan is samengesteld.

Sommige deskundigen hebben gezegd dat een eventueel in gebreke blijven van Rusland vooral symbolisch zou zijn, omdat Rusland door de sancties toch al geen internationale leningen kan aangaan.

(ns)

Meer