© Booking 

Room with a view (en twee zwembaden): waarom STVV naar dit verbluffend mooi hotel trekt in de bergen

STVV trekt van 30 juni tot en met 9 juli op stage naar Bad Häring, een klein bergdorpje in het oosten van Tirol in de Oostenrijkse bergen. Ook AA Gent slaat binnenkort haar tenten op in het Alpenland voor een zomerstage. Wat brengt hen daar? “Het berglandschap is voor veel spelers iets unieks en moet voor een extra motivatie zorgen.”

Pieter Vanlommel en Gunter Schoofs

Na een lange vakantie blazen de Kanaries op 7 juni weer verzamelen op het oefencomplex in de Sint-Jansstraat. Drie weken later, halfweg de voorbereiding dus, trekken ze net als AA Gent op stage naar … Oostenrijk. En dus niet in Nederland zoals dat de voorbije jaren gebeurde. Voor wielrenners is het vaste prik om in de bergen aan hun conditie te werken. Voor voetbalclubs in ons land is het een relatief nieuw gegeven.

 © Booking

Met een WK in november krijgen de clubs in het najaar opnieuw te maken met een lange competitieloze periode die zich perfect leent voor een stage. Maar bij STVV houden ze het op één trainingskamp in de voorbereiding. Dat moet er dan wel boenk op zijn, redeneerde coach Bernd Hollerbach.

Bijgevolg zullen de Kanaries zich tien dagen lang afbeulen in Bad Häring, een dorpje van nog geen 3.000 inwoners in het noordwesten van Oostenrijk. Hun verblijfplaats is het Hotel Panorama Royal. Volgens de beschrijving op de website booking.com “een superiorhotel met vier sterren in het Tiroolse kuuroord Bad Häring met een grote spa van 6.000 m2, twee zwembaden en een panoramisch uitzicht op het Inntal en de bergen.”

 ©  Booking

Stevige bergwandeling

De bestemming kwam er op voorspraak van Hollerbach, die in het verleden goede ervaringen had met stages in Oostenrijk, een plek waar wel vaker Duitse profclubs op afzondering trekken. Specifiek in Bad Häring passeerden recent FC Augsburg, FSV Mainz 05 en Hamburg SV de revue. Maar ook het Qatarese Al- Sadd en het Britse Birmingham City sloegen er al hun tenten op.

Wat maakt Oostenrijk dan zo geschikt? STVV-clubarts Pieter Bormans geeft duiding: “Ten eerste is er het landschap. In Oostenrijk brengen we de spelers in een volledig natuurlijke omgeving. Sommige buitenlandse spelers zijn nog nooit in de bergen geweest. Die unieke ervaring moet voor extra motivatie zorgen. Ten tweede heerst er in Oostenrijk een cultuur van professionaliteit in het toerisme en is er minder afleiding. Ten derde is het ook de bedoeling van de bergomgeving gebruik te maken. Zo mogen de spelers zich aan een stevige bergwandeling verwachten.”

 ©  Booking

Tien dagen teambuilding

Niet alleen de bestemming is opvallend, ook de lengte van de stage is niet-alledaags. Tien dagen fysiek labeur, het is een pak langer dan wat de Kanaries gewend zijn. “Zie het als een periode van extra focus binnen de voorbereiding”, duidt Bormans. “Door de huidige kalender is de voorbereiding langer als voorheen. Daarom is het belangrijk om afwisseling in te bouwen. Bovendien hecht de coach zeer veel belang aan kameraadschap. Met de vele verschillende nationaliteiten in de kern heeft dat wat tijd nodig.”

Voor wielrenners zijn trainingsstages in de bergen al langer ingeburgerd. Alsmaar meer wordt een hoogtestage aangegrepen als ultieme voorbereiding op een grote afspraak. Dat is bij STVV echter niet de opzet. “Wielrenners werken een hoogtestage af onder het motto ‘live high, train low’ (ze slapen op grote hoogte maar trainen in het dal om zo de aanmaak van rode bloedlichaampjes te stimuleren, nvdr.). Maar dit effect zal in Oostenrijk bijna onbestaande zijn”, besluit Bormans. “Dat is vooral belangrijk bij duursporters, maar minder relevant bij voetballers.”

 ©  Booking

 ©  Booking

 ©  Booking

 ©  Booking

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer