Vlaming wordt grootste kotbaas van Europa

 ©  Boumediene Belbachir

Tijdens zijn eigen studententijd kwam het idee: zelf kotbaas worden. Samen met zijn vrouw begon hij het avontuur kleinschalig in Leuven. 939 miljoen euro later mag Christian Teunissen zich de grootste kotbaas van Europa noemen.

Nina Bernaerts

Het is op zijn eigen kot als student dat bij Christian Teunissen het eerste zaadje geplant wordt. Kotbaas, dat moet toch fantastisch zijn. Zo heel de dag omringd zijn door studenten, vond hij. Samen met zijn vrouw startte hij in 2007 met 45 studentenkoten in Leuven, die hij nota bene overnam van zijn eigen oude kotbaas. In 2015 trok zijn studentenhuisvestingsmaatschappij Xior met succes naar de beurs, om in 2019 de eerste stappen te zetten buiten België en Nederland. Xior richtte zijn pijlen op Spanje, een land met 1,9 miljoen studenten. Ze kochten er het prestigieuze Leonardo da Vinci-studentengebouw in Madrid.

Maandag raakte hun grootste overname tot nog toe bekend. Xior neemt voor 939 miljoen euro 5.341 koten over. Het gaat om elf gebouwen, waarvan er nog drie gebouwd moeten worden, in negen universiteitssteden in Duitsland, Polen, Denemarken en Zweden. Als die deal straks rond is, zal Teunissen dus kotbaas zijn van 26.526 studenten. Wat begon als een kleine familiale onderneming is daarmee plotsklaps de grootste studentenhuisvestingsmaatschappij van Europa.

Achterstand op VK

Een serieuze overname in een onzeker economisch klimaat. “Maar we zijn niet over één nacht ijs gegaan”, zegt Teunissen. “Eigenlijk voeren we al twee jaar gesprekken met uitbater Basecamp Group. Van in het begin was er een klik. We kijken op dezelfde manier naar studentenhuisvesting en hoe je dat best aanpakt. Door corona zijn de plannen voor de overname in de koelkast beland, maar onlangs zijn die gesprekken heropgestart en was er eigenlijk niets veranderd. Vannacht (gisterennacht, red.) hebben we dan een akkoord kunnen sluiten. Het is onze grootste overname, maar zo voelt dat eigenlijk niet. Het voelt als een heel logische volgende stap in ons bedrijf.”

De groep neemt bestaande platformen over en wordt zo voor het eerst actief in Duitsland, Zweden en Denemarken. “Landen met een sterke studentencultuur. In Duitsland alleen al zijn er zo’n 2,8 miljoen studenten. Ook Zweden, Denemarken en Polen hebben studentensteden met veel internationale studenten. En daar valt nog veel te ontwikkelen.” We lopen in Europa namelijk erg achter als het gaat om studentenhuisvesting, meent de kotbaas. “In het Verenigd Koninkrijk staan ze daar al veel verder in. Daar is de studentenhuisvesting enorm geprofessionaliseerd. Daar moeten wij ook naartoe gaan en dat is ook waar we met Xior naar streven: de studentenhuisvesting naar een hoger niveau tillen.” Teunissen kijkt zelf ook nog halsreikend uit naar landen zoals Frankrijk en Italië, waar Xior momenteel nog geen vestigingen heeft.