Jury in beraad op gemediatiseerde proces tussen Johnny Depp en Amber Heard: terugblik in 5 opvallende momenten

Sinds 15 uur onze tijd is de jury in beraad in de rechtszaak tussen voormalig acteurskoppel Johnny Depp en Amber Heard. Daarmee is het einde in zicht van het proces dat iedereen tot ver buiten Fairfax, Virginia, live kon volgen. In afwachting van het verdict, vatten we de rechtszaak nog eens samen aan de hand van vijf opvallende momenten.

Op 11 april 2022 ging het proces tussen acteur Johnny Depp en zijn ex-vrouw, actrice en model, Amber Heard van start. De aanleiding? Een opiniestuk van de hand van Heard in de krant The Washington Post. Heard schreef daarin dat ze slachtoffer was van huiselijk geweld, zonder namen te noemen.

Toch voelde Depp zich door het artikel geviseerd. Hij stapte naar de rechter omdat zijn carrière en reputatie, volgens hem, schade ondervonden en eiste 50 miljoen dollar schadevergoeding. Heard diende daarop een gepeperde tegeneis in en vroeg het dubbele: 100 miljoen dollar.

Anderhalve maand werd in de rechtbank van Fairfax, Virginia, met modder gegooid. De meest intieme verhalen kwamen naar boven en iedereen die dat wou, kon op de eerste rij plaatsnemen om het live uitgezonden proces te volgen. Dit zijn vijf opvallende momenten vanuit de rechtszaal:

Johnny Depp: "Ik keek naar beneden en besefte dat mijn vingertopje eraf was"

Johnny Depp mocht als eerste plaatsnemen op de getuigenbank. Hij verklaarde dat hij met het proces zijn naam wou zuiveren en noemde de aantijgingen van Heard verontrustend, afschuwelijk en op niks gebaseerd. Depp beweerde exact het tegenovergestelde: dat niet hij, maar Heard de aanstoker was van het geweld. Een anekdote van een uit de hand gelopen ruzie uit 2015 moest dat illustreren. 

Heard en Depp waren op dat moment in Australië waar de opnames van de film Pirates of the Caribbean plaatsvonden. Volgens Depp ontaardde de ruzie en gooide Heard op een bepaald moment een fles wodka naar hem. Hij zou zich aan de scherven gesneden hebben en raakte zo een stukje van zijn vingertop kwijt.

Beschuldigingen die Heard ontkende. Volgens haar had Depp de verwonding enkel aan zichzelf te danken. Depp zou met "een harde plastic telefoon" tegen de muur hebben geslagen in een driftbui en zich zo bezeerd hebben.

BEKIJK - Depp beschuldigt Heard van het verminken van zijn vinger:

Videospeler inladen...

Amber Heard: "Johnny stak de fles in mij"

Een paar weken later was het aan Heard om haar versie van de feiten te vertellen. Heard barstte meermaals in tranen uit in de rechtbank en vertelde dat het verschrikkelijk was "om alles opnieuw te beleven". 

Ze kreeg het zeer moeilijk wanneer haar gevraagd werd of ze gepenetreerd is met een fles door haar ex-man. "Ik kan niet geloven dat ik dit moet vertellen", zei ze terwijl ze haar tranen probeerde te bedwingen. Ze getuigde dat ze niet kon ademen toen het gebeurde en dat Depp "de fles er steeds weer in duwde". 

Het was duidelijk woord tegen woord want dit keer ontkende Depp het verhaal volledig. Hij noemde de emotionele getuigenis een sterke acteerprestatie van Heard.

BEKIJK - Heard vertelt dat ze gepenetreerd werd met een fles:

Videospeler inladen...

Audiofragment: "Duw je sigaretten uit op iemand anders" - "Zwijg, dikzak"

Niet alleen de eigen getuigenissen schetsten het beeld van een toxische relatie. Dat was ook af te leiden uit de audiofragmenten die tijdens het proces werden afgespeeld. 

In één van die fragmenten was te horen hoe Heard riep dat Depp zijn sigaretten "op iemand anders moet uitduwen". Hij reageerde kort met "zwijg, dikzak". Volgens Depp ging het om een "overdreven" reactie van Heard en heeft hij nooit zoiets gedaan. 

In een ander fragment hoorden we Depp en Heard ruziemaken over het incident waarbij Depp een stukje van zijn vingertop verliest. Heard daagde hem uit om de wereld te vertellen dat "hij het slachtoffer is van huiselijk geweld". 

BEKIJK - Audiofragmenten schetsen het beeld van een toxische relatie:

Videospeler inladen...

Advocaat Depp: "I object"

Een aantal weken ver in het proces werkte een nieuw gezicht zich in de schijnwerpers. Op sociale media, waar mensen het proces op de voet volgen en hun meningen met elkaar delen, verschenen opeens tientallen video's van Camille Vasquez, een van de negen advocaten van Depp.

Het viel op hoe Vasquez telkens wist tussen te komen in de verhoren van Heard door haar eigen advocate, Elaine Bredehoft. Met "I object" of "objection" wist Vasquez Bredehoft meermaals tot een herformulering van haar vraag of uitspraak te dwingen. Het leidde tot wanhoop van Bredehoft die na een tijd reageerde met "ik probeer dat".

BEKIJK - Een compilatie van Vasquez in de rechtbank:

Ook de interacties tussen Vasquez en Depp gingen niet onopgemerkt voorbij. Mensen smulden van de beelden waarop te zien was hoe de twee met elkaar omgingen in de rechtszaal. Er werd maar wat graag gespeculeerd over een mogelijke romance tussen de twee.

AFP or licensors

Kate Moss: "Hij heeft me nooit van een trap geduwd of gegooid"

En dan is er nog de getuigenis van topmodel Kate Moss van vorige week woensdag. Moss heeft vier jaar een relatie gehad met Depp en Heard had beweerd dat Depp zijn ex-vriendin van de trap had geduwd. 

In een korte tussenkomst van drie minuten via videoverbinding veegde Moss die beschuldiging van tafel. "Hij heeft me nooit geduwd, gestampt of een zetje gegeven, op geen enkele trap", beantwoordde ze een vraag. Moss verklaarde dat ze uitgegleden was en Depp haar hielp.

Moss was niet de enige bekende persoon die werd opgeroepen om te getuigen. Eerder had actrice Ellen Barkin al verklaard dat haar ex-vriend jaloers was en naar haar ooit een fles wijn had gegooid. Volgens haar was Depp vaak dronken tijdens hun relatie. 

BEKIJK - Moss ontkent de beschuldiging van Heard:

Videospeler inladen...

Vorige week vrijdag werden de slotpleidooien gehouden en nu is het wachten op een uitspraak van de jury. Die moet antwoorden op de vraag of Amber Heard laster of smaad heeft gepleegd toen ze het opiniestuk over Johnny Depp schreef. Het is niet duidelijk wanneer de jury precies een uitspraak zal doen.

Meest gelezen