Finse brouwerij vlakbij de Russische grens lanceert speciaal NAVO-bier met ‘de smaak van vrijheid’
Olaf Brewing, een kleine Finse brouwerij heeft een speciaal NAVO-bier uitgebracht. Het bedrijf wil daarmee het mogelijke bondgenootschap van Finland bij de militaire organisatie vieren. Op het blikje staat een blauw-witte afbeelding van een ridder met een NAVO-ster op zijn borst.
Finland en Zweden dienden enkele weken geleden een verzoek in om toe te treden tot de NAVO als reactie op de Russische invasie van hun buurland Oekraïne. Voor de kleine Finse bierbrouwer ‘Olaf Brewing’ was dit de perfecte aanleiding om voor de gelegenheid een speciaal NAVO-bier te lanceren. “Het is een pils met de smaak van veiligheid en een vleugje vrijheid”, klinkt het bij het bedrijf. De naam ‘Otan’ is een woordspeling op de Finse uitdrukking “Otan olutta”, wat letterlijk “ik neem een biertje” betekent.
Daarnaast is het pilsbier een eerbetoon aan de Finse stad Savonlinna, de thuisbasis van de brouwerij. “Onze onderneming ligt slechts 50 km van de grens met Rusland. We hopen dat het NAVO-lidmaatschap de vreedzame tijden in ons land en onze stad zal voortzetten”, benadrukt CEO Petteri Vänttinen. “We denken dat lid worden van de NAVO een goede beslissing is en na goede beslissingen is het normaal om een biertje te drinken, toch?”, vervolgt hij tegen persagentschap AP.
Aantal bestellingen gaat de hoogte in
In de brouwerij zelf werken amper acht mensen en die werd inmiddels al overstelpt met bestellingen. “Normaal verkopen we zo’n honderd blikjes bier per dag, nu zijn het er ineens meer dan tweeduizend”, klinkt het. Het bier zal daarom nog heel het zomerseizoen verkrijgbaar zijn.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Vaste energieprijzen stijgen opnieuw: 10% erbij op twee maanden tijd
-
Zo maak je je kip even lekker als bij de Chinees (en waarom dat écht de moeite is)
Wie in een Chinees restaurant als eens kip heeft besteld, weet: zo mals als daar krijg je de kip thuis nooit. Hoe komt dat en hoe kan je die zelf even lekker klaarmaken? HLN-chef Jelle Beeckman verklapt het geheim van zo’n smaakvol en mals kipgerecht, en deelt zijn favoriete recept. “Dit is echt een wereld van verschil.” -
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
Vanaf zondag 28 april trekt HLN-chef Piet Huysentruyt op pad door Vlaanderen in een speciaal barbecueseizoen van SOS Piet XL. “Wat hebben we geleerd vandaag", klinkt standaard na zijn tips waarmee hij ieders kookproblemen oplost. Deze keer gaat hij kijken hoé je die perfecte zoutkorst op je dorade krijgt, of een heerlijk varkenshaasje op de grill bakt.Dorade in zoutkorst, veel te zout en veel te papperig. Vanboven niet helemaal hard geworden zoals het moet. -
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
Spaargids.be
Houdt jouw spaarrekening op te bestaan? “Opgebouwde voordelen neem je mee naar nieuwe rekening”
Elke bank kan vanaf deze zomer nog maximaal vier gereglementeerde spaarrekeningen aanbieden. Wil een bank een spaarrekening schrappen, dan moest ze daarover tegen eind april 2024 de klanten verwittigen. Valt ook jouw spaarrekening weg? Spaargids.be geeft een overzicht. -
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
PREMIUMInterview
Na 37 jaar maakt hoofdinspecteur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”