Zwerfkat wordt getransporteerd voor sterilisatie
AFP or licensors

Recordaantal van 15.380 zwerfkatten gevangen vorig jaar

Er zijn vorig jaar 15.380 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen, een record. Dat meldt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). De meeste katten worden gesteriliseerd en nadien teruggeplaatst of geadopteerd.

Zwerfkatten zijn verwilderde katten die buiten leven en geen menselijk contact hebben. In totaal werden in 2021 15.380 zwerkatten gevangen. In driekwart van de gevallen werden ze gesteriliseerd en nadien teruggeplaatst of geadopteerd. Een duizendtal katten werd geëuthanaseerd om medische redenen. 

Zwerfkattenbeleid

De verantwoordelijkheid voor de opvang van zwerfkatten en verloren gelopen dieren ligt bij de gemeentebesturen. Uit een bevraging, waar 252 lokale besturen aan deelnamen, bleek dat 247 van hen vorig jaar maatregelen namen om de zwerfkattenpopulatie onder controle te houden. De gemeenten gebruiken een diervriendelijk zwerfkattenbeleid om de overlast van zwerfkatten zoveel mogelijk onder controle te houden. 

Het gemiddelde budget dat een gemeente investeert in het zwerfkattenbeleid steeg met bijna 14 procent tot 7.500 euro. "Het mag duidelijk zijn dat elke Vlaamse gemeente kampt met zwerfkatten", zegt Weyts. "Maar met een efficiënt 'vangen, steriliseren, terugplaatsen-beleid' kunnen we het kattenbestand onder controle krijgen."

Meest gelezen