Radio 2

Gentse horecazaken zoeken nu al flexibele krachten om tekort aan personeel in de zomer op te vangen

De Gentse horecasector is nu al bezig met het zoeken van flexibele werkkrachten die kunnen bijspringen deze zomer. Dat blijkt uit cijfers van NowJobs, een platform voor flexiwerk. In groot Gent alleen verdienen zo’n 60.000 mensen via het platform bij. “We zien dat zaken nu al gemiddeld 5 extra mensen aantrekken om klaar te zijn voor de zomerdrukte”, zegt Eline David van het platform. UNIZO bevestigt de trend: "Iedereen is mensen aan het zoeken."

Alle sectoren hebben het moeilijk om goede werkkrachten te vinden en dat is niet anders in de horeca. Daar kijken ze reikhalzend uit naar een eerste coronavrije zomer. Er wordt grote drukte verwacht op terrassen, in cafés en restaurants. Er staan ook heel wat evenementen op de planning waar extra werkkrachten voor nodig zijn. Om personeelstekorten in de zomerperiode voor te zijn leggen Gentse horecazaken nu al een poule aan van losse krachten die flexibel kunnen bijspringen. “De voorbije 2 maanden hebben horecazaken in Gent hun bestaande equipe van losse krachten uitgebreid met gemiddeld 5 extra mensen”, legt Eline David van NowJobs uit. De voorbije week waren zo’n 350 Gentse horecazaken actief op het platform. 

Vorige zomer was er in de horeca een enorme krapte, horecazaken bereiden zich daarom dit jaar veel beter voor
Eline David van NowJobs

De horecazaken blijken vooral lessen getrokken te hebben uit vorige zomer, toen er nog lichte coronabeperkingen waren. Toen gingen mensen massaal opnieuw op restaurant en café. “Het zorgde voor een enorme personeelskrapte. Horecazaken vrezen dat het dit jaar nog drukker wordt en willen goed voorbereid zijn. We zien dat ze al enkele weken hun team van losse krachten verder uitbouwen”, verklaart David. Waar een Gentse horecazaak die via het platform werkt vroeger gemiddeld 10 losse mensen aantrok, zijn dat er intussen 16. Daarnaast bouwen zaken die nog geen flexibele werkpoule hadden er nu voor het eerst één uit. 

UNIZO Oost-Vlaanderen bevestigt de trend. “We zien dat zaken nu al voorbereidingen treffen voor de zomer. Dat is opvallend want in de voorbije jaren gebeurde dat later. De flexibele poules worden groter om de puzzel te kunnen leggen. Voor de Gentse Feesten zijn horecazaken nu al mensen aan het opbellen en gegevens aan het verzamelen om toch alle jobs te kunnen invullen”, verklaart Tim Joiris van UNIZO. 

Jongeren stellen andere prioriteiten, ze komen niet terug van kamp of annuleren niet langer een reis om bij te verdienen

Tim Joiris, horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen

Hoe het komt dat horecazaken nu meer mensen nodig hebben om de zomerroosters te vinden is niet helemaal duidelijk. “Al valt wel te merken dat de mentaliteit toch veranderd is. Jongeren kwamen vroeger soms eerder terug van zomerkamp of vakantie om centen te verdienen op de Gentse Feesten. We zien dat veel minder gebeuren. De prioriteiten liggen duidelijk anders”, stelt Joiris. 

Vooral studenten

Het zijn inderdaad vooral studenten die in de Gentse horeca bijklussen. Dat blijkt toch uit de cijfers van NowJobs. 70 procent van alle flexiwerkers op het platform is student. 20 procent doet het als bijverdienste naast een andere job, 10 procent werkt uitsluitend via het platform. 

Niet enkel horeca

Naast de klassieke werkplekken voor bijverdieners in de horeca zetten ook meer andere bedrijven flexiwerkers in om gaten te vullen. “We zien overal een stijgende vraag. In de winkelverkoop, adminstratie en logistieke sector doen mensen almaar vaker een beroep op het platform.” Meer en meer zoeken bedrijven ook studenten die een bepaalde studierichting volgen die aansluit bij het werk. “We zien dat studenten marketing bijvoorbeeld echt al worden ingezet en meedraaien in bedrijven”, verklaart David.

Meest gelezen