Belgische economie startte 2022 beter dan gedacht, inflatie eurozone stijgt tot boven 8 procent

De Belgische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gegroeid ten opzichte van het slotkwartaal van 2021. Het bijgewerkte cijfer van de Nationale Bank ligt hoger dan de ‘flashraming’ van 0,3 procent die eind april gecommuniceerd was. Door de herziening ligt het cijfer ook hoger dan in het voorgaande kwartaal, toen er 0,4 procent groei was.

jvh
Bron: BELGA

“Ten opzichte van het voorgaande kwartaal daalde de toegevoegde waarde met 0,7 procent in de industrie. De toegevoegde waarde steeg met 0,7 procent in de bouwnijverheid en met 0,8 procent in de diensten”, zo klinkt het dinsdag in een persbericht van de Nationale Bank en het Instituut voor de nationale rekeningen. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2021 staat een groei van 4,9 procent in de tabellen.

De binnenlandse werkgelegenheid nam in de eerste drie maanden van dit jaar op kwartaalbasis met 0,6 procent of 30.100 mensen toe.

Inflatie in eurozone stijgt boven 8 procent

De inflatie in de eurozone is in mei wel versneld tot 8,1 procent, een nieuw record. Dat heeft het Europese statistiekbureau Eurostat dan weer in een flashraming bekendgemaakt. De voorbije twee maanden stond de inflatie in de eurozone op 7,4 procent. Een jaar geleden, in mei 2021, was dat 2 procent.

De inflatie werd net als de voorbije maanden gestuwd door de hoge energieprijzen. Die stonden in mei bijna 40 procent hoger dan een jaar eerder, aldus Eurostat. Zonder energie zou de inflatie in de eurozone 4,6 procent bedragen hebben.

In België bereikte de inflatie in mei het hoogste niveau in veertig jaar, zo maakte Statbel maandag al bekend. De consumptieprijzen stegen op een jaar tijd met 8,97 procent, aldus Statbel. Volgens de Eurostat-definitie was dat zelfs 9,9 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer