Middageten wordt steeds duurder door 'lunchflatie’. “Een klein tasje soep dat in één slok op is kost 4 euro”
Het is je vast niet ontgaan: je geliefde cappuccino om je werkdag mee te breken is stukken duurder geworden, net als broodjes, salades en andere kantoormaaltijden. ‘Lunchflatie’ heet dat. Om die oplopende kosten te vermijden, nemen Marieke (30) en Liesbeth (30) zelf lunch mee naar de werkvloer. “Er zijn twee groepen op ons werk: de boterhamclub en degenen die meestal iets gaan halen om te eten. Tegenwoordig wordt de boterhamclub steeds groter.”
Het leven is, op alle vlakken, stukken duurder geworden. Niet alleen de inflatie, maar ook de oorlog in Oekraïne en de klimaatverandering zitten daar voor iets tussen. Door tegenvallende koffie-oogsten is de prijs van het zwarte goud bijvoorbeeld fors gestegen, waardoor je meer betaalt voor je dagelijkse kop. De prijzen in restaurants en cafés zijn met bijna 7 procent toegenomen, als je vergelijkt met mei vorig jaar, net als de prijs van voeding en niet-alcoholische dranken in het algemeen.
De boterhamclub
Tegenwoordig swingen de prijzen van lunches met collega’s — nu die weer kunnen — dan ook de pan uit: versnaperingen en dranken buitenshuis zijn stukken duurder geworden. Gelukkig ben je niet verplicht om een middagmaal te kopen op je werk en kan je de stijgende prijzen mijden door eten van thuis mee te nemen. Dat doen opbouwwerker Marieke Lagrou (30) en administratief medewerker Liesbeth Verloock (30) dan ook.
Marieke: “Op het werk hebben we twee groepen: de boterhamclub en degenen die meestal iets gaat halen om te eten. Tegenwoordig wordt de boterhamclub steeds groter. Ik neem altijd eigen lunch mee. Da’s goedkoper dan iets afhalen, en vaak ook stukken gezonder. Een keer per week halen we op een vast plekje iets af met de collega’s. De prijs van die broodjes was al niet laag, maar ik merkte een aantal weken geleden dat ze opnieuw waren opgeslagen: van 5,5 naar 6 euro. Ik moet wel zeggen dat het heel lekkere broodjes zijn (lacht), maar je betaalt er wel voor. Zelf iets maken is véél goedkoper.”
(Lees verder onder de foto’s.)
“Ik neem zelf lunch mee naar mijn werk om te besparen, meestal restjes van de avond ervoor. Zo vermijd ik ook verspilling”, begint Liesbeth. “Elke dag iets kopen is heel duur. Ik werk in Knokke-Heist aan de zeedijk, en daar liggen de prijzen sowieso al hoger.”
(Lees verder onder de foto’s.)
“Voor een klein tasje soep dat in één slok op is, moet je 4 euro neertellen. Een broodje kost je 5 tot 6 euro, terwijl dat vroeger misschien 3 euro was. Voor een volledige lunch met drank betaal je makkelijk 10 euro, da’s maf. Zeker als je dat elke dag moet doen. Ik merk dat veel collega’s die vroeger lunch kochten in Delhaize nu van thuis eten meenemen, want ook daar zijn de prijzen sterk gestegen. Alles wordt duurder.”
Poll
Neem jij zelf lunch mee naar kantoor nu het leven duurder wordt?
-
Ja (82%)
-
Nee (18%)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo zet je elk gesprek naar je hand: “Het Martin Luther King-effect kan je veel voordelen opleveren”
-
PREMIUM
Wat betekent de hoogste inflatie in 40 jaar voor onze portemonnee? “De armere gezinnen gaan dit het meest voelen”
En of het leven duurder wordt. De inflatie in ons land is tijdens de maand mei gestegen tot 8,97 procent, het hoogste cijfer in 40 jaar tijd. Vooral energie en voeding kosten steeds meer: een brood werd op een half jaar tijd zelfs 10 procent duurder. Wat betekent dit voor de Belgische economie? -
Weg met stress: zo krijg je je to-dolijst wél op tijd af, zegt nieuw onderzoek
De werkdag is bijna afgelopen, maar je hebt nog steeds een volle mailbox en een hele to-dolijst. Hoe krijg je dat ooit voor elkaar? Geen zorgen. Wetenschappers hebben daar nu een eenvoudig trucje voor gevonden. -
-
Stop met ‘sorry’ zeggen op de werkvloer. Carrièrecoach geeft 4 alternatieven
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
PREMIUM
Steeds meer ‘soft ambition’ op de werkvloer. 3 Vlamingen: “Ik vind het simpele leven echt prima”
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
Inflatie stijgt opnieuw naar 8,97 procent: hoogste niveau in veertig jaar
Het leven wordt opnieuw duurder: de inflatie is in mei nog verder gestegen, van 8,31 procent naar 8,97 procent tegenover vorig jaar. Daarmee bereikt ze het hoogste niveau sinds augustus 1982, toen de inflatie uitkwam op 9,02 procent. Dat meldt statistiekbureau Statbel maandag. Vorige maand was de inflatie, die aangeeft hoeveel het leven duurder is geworden, nog stabiel gebleven. -
Knappe collega op het werk? In het dagelijkse leven zou je die mogelijk niet eens opmerken
Op straat zou je nooit naar die persoon omkijken. Maar op het kantoor doet hij of zij je hart wél sneller slaan. Mensen noemen het een ‘office ten’, de collega die je op de werkvloer onverwachts aantrekkelijker vindt. Een relatietherapeut en psycholoog doen het verrassende fenomeen uit de doeken. “Je idealiseert collega’s en dat is een groot gevaar.” -
De nieuwe flexkantoren hebben één groot nadeel. Expert biedt oplossingen. “Zorg voor je eigen koffiemok”