Restaurant Blueness van Sergio Herman officieel geopend: zoveel betaal je voor een menu en met zoveel personen kan je er reserveren
Blueness, het gekende fine-casual restaurant uit Cadzand, heeft er vanaf nu een Antwerps broertje bij. Bezieler Sergio Herman opende Blueness Antwerp gisteren officieel in de Lange Gasthuisstraat, vlak naast zijn andere restaurant Le Pristine (*). Wat kan je verwachten van de keuken? En hoe reserveer je er best je plekje? HLN Eten was bij de opening en serveert je alle antwoorden die je wilt weten via een exclusieve binnenkijker en babbel met de chef.
De afgelopen twee weken kwamen er al vrienden en familie van het Blueness-team eten tijdens de ‘soft opening’, maar vanavond staat de eerste échte service op het programma voor het restaurant dat gerund wordt door twee vrouwen. Iets wat niet zo evident is in de culinaire wereld. Chef Jaclyn Kong en maître Dorine Van den Eynde werkten al in verschillende andere zaken van de Sergio Herman Group, en staan nu - voor het eerst - samen aan het roer van Blueness Antwerp. Jaclyn komt uit Singapore, waar Sergio Herman haar 14 jaar geleden ontdekte. Ze vloog over naar Nederland om stage te doen in Oud Sluis, en kookte reeds bij Pure C, The Jane en Blueness Cadzand. Maître Dorine werkte ook bij Oud Sluis en The Jane, en settelt zich na een aantal jaren ervaring in het buitenland nu definitief in Antwerpen voor dit nieuwe culinaire hoofdstuk.
Géén kopie van Blueness in Cadzand
De Sergio Herman Group heeft al een Blueness in Cadzand: wat is dan het verschil met de nieuwe versie in Antwerpen? “Er is een andere chef in Cadzand en we hebben elk onze eigen specialiteiten en ons eigen karakter”, vertelt chef Jaclyn Kong. “Op de kaart staan enkele Blueness-klassiekers, zoals de kip van de robatagrill en langoustines met bloemkool, maar je kan hier zeker ook nieuwe gerechten proeven. Het menu is niet exact hetzelfde als in Cadzand en aan elk gerecht geef ik mijn eigen identiteit.”
“We hebben hard gewerkt om Blueness opnieuw naar een hoger niveau te brengen”, vertelt Sergio Herman. “Ik vond dat het concept in Cadzand niet meer helemaal aansloot bij waar ik vandaag voor sta. We waren te hard gefocust op de Japanse keuken: nu combineren we die met de moderne, Franse keuken. Dat is meer ons DNA. Ik vind het heel belangrijk om iets neer te zetten waar ik zelf volledig achtersta. Je moet jezelf blijven heruitvinden om topkwaliteit te kunnen leveren. En dat doen we volgens mij zeker met Blueness in Antwerpen.”
Het menu is niét hetzelfde als in Cadzand en aan elk gerecht geef ik mijn eigen identiteit.
Wat staat er op het menu en hoeveel betaal je ervoor?
Op het (vijfgangen)menu? Ceasar salad met kreeft en miso, langoustines met dashi beurre blanc en bloemkool, dandan noedels, kip van de robatagrill en matcha dame blanche. Er staan ook enkele ‘hapjes’ op het menu, zoals hamachi met noedels of oesters met granité van appel. Bij Blueness Antwerp kan je kiezen voor een menu van vier gangen (enkel tijdens de lunch) vanaf 95 euro of voor een menu van vijf gangen (zowel tijdens de lunch als het diner) vanaf 140 euro per persoon, exclusief drank.
Hoe kan je reserveren?
Reserveren kan telkens voor een periode van twee maanden: elke eerste dag van de maand opent een nieuwe maand in het reservatiesysteem. Op 1 juli kan je dus bijvoorbeeld beginnen boeken voor de maand september. Je kan een tafel reserveren in het restaurant, maar ook kiezen voor een plek aan de bar, langs de open keuken. Zowel in het restaurant als aan de bar wordt hetzelfde menu geserveerd. Reserveren kan tot maximaal vier personen, je kan er dus niet terecht met grote groepen.
Op elke eerste dag van de maand gaan de reservaties voor twee maanden later open. Vanaf 1 juli kan je dus reserveren voor september.
Tafelen in ingetogen sfeer
Natuurlijk kan naast lekker eten een uitgekiend interieur niet ontbreken. De Sergio Herman Group maakte net zoals bij Le Pristine gebruik van de kunsten van het Deense Space Copenhagen. Hoewel het restaurant door dezelfde architect ontworpen werd, heerst er bij Blueness Antwerp een heel andere sfeer dan bij Le Pristine. Het interieur van Blueness is meer ingetogen en rustiger, in contrast met de ‘gesmolten discobollen’, roze bar en een vijf meter hoge installatie van Parmezaanse kazen bij Le Pristine. “Maar ook bij Blueness is het feest hoor", lacht Herman. “Blueness is enorm gezellig en het is een prachtige plek om te lunchen en dineren. We konden niet exact hetzelfde doen als hiernaast, het moest iets unieks zijn.”
Wat staat er in de sterren geschreven?
Le Pristine kon een paar maanden na de opening al meteen een Michelinster verzilveren. Mikt de Sergio Herman Group op datzelfde resultaat met Blueness? “Vroeger beheersten die sterren mijn leven”, vertelt Herman. “Dat is veel minder nu, al ga ik altijd voor een uniek concept waar ik mijn stempel op druk. Alles moet kloppen: niet alleen het eten, maar ook de bediening en de sfeer. Als je elke dag die kwaliteit kan leveren, komt zo’n ster vanzelf. Als we net als bij Le Pristine een ster krijgen, zou dat fantastisch zijn. Maar uiteraard moet het team zich eerst bewijzen.”
Uit eten gaan is een van de mooiste dingen in het leven, het is aan ons om ervoor te zorgen dat dat zo blijft.
“Het blijven rare tijden in de horeca”, vervolgt Herman. “Het is echt niet evident om personeel te vinden vandaag de dag. Ik focus me nu op deze restaurants en er komt voorlopig niets nieuws meer bij. Je moet voor kwaliteit blijven gaan, dus gaan we nu volledig voor de toekomst van onze huidige zaken. Uit eten gaan is een van de mooiste dingen in het leven, het is aan ons om ervoor te zorgen dat dat zo blijft.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?