Een jongen toont zijn skatekunsten tijdens de opening van het nieuwe skatepark in Libië.
AFP or licensors

Uitlaatklep en ontmoetingsplek: Libië opent eerste skatepark van het land

In de Libische hoofdstad Tripoli is het eerste skatepark van het land geopend. Het gloednieuwe complex vormt een welgekomen ontspanningsplek voor de Libische jongeren. Door de politieke crisis is de situatie in het land erg chaotisch. "Dit is niet alleen een skatepark, maar ook een ontmoetingsplek voor veel jongeren", zegt ontwerper Wade Trevean.

"Een ongelooflijk gevoel", zegt de 18-jarige Mohamed, terwijl hij met zijn skateboard op de ramps van het gloednieuwe skatepark rijdt. Het skatepark werd gefinancierd door de Amerikaanse ambassade in Tripoli, en werd gebouwd door Make Life Skate Life, een ngo die skateparks bouwt om jongeren in moeilijke regio's aan het skaten te brengen.

In Libië blijft de situatie sinds de val van het regime van dictator Moe'ammar al-Khaddafi onstabiel. Sinds enkele maanden is er wel een nieuwe regering aan de macht, die door een bemiddeling van de Verenigde Naties tot stand is gekomen. 

Door de conflicten in de hoofdstad zijn er weinig faciliteiten voor jongeren om zich uit te leven. Voor de Libische jongeren is het skatepark dan ook een welgekomen ontspanningsplek. "Ik ben zo gelukkig, want nu kan ik mijn hobby oefenen", zegt Mohamed, die via filmpjes op YouTube leerde skaten, en zijn eerste skateboard in 2020 kocht. "Ik oefende enkel op straat, maar nu kan ik een of twee keer per week naar het skatepark komen."

De opening van het nieuwe skatepark
AFP or licensors

De organisatie Make Life Skate Life wil er ook skatelessen organiseren voor jongens en meisjes. "Het skatepark moet een veilige omgeving vormen voor jongeren waar ze kunnen samenkomen. Op die manier moet het skatepark bijdragen aan een gezondere, actievere en gelukkigere samenleving", laat de organisatie weten.

De Australiër Wade Trevean, die het skatepark van 800 vierkante meter groot ontwierp, vertelde dat vrijwilligers van overal het skatepark hebben helpen opbouwen. "De positiviteit hier is fantastisch. Dit is niet enkel een skatepark, maar ook een ontmoetingsplek voor veel jongeren", zegt hij.

Gebouwd op militaire basis van al-Khaddafi

Het skatepark maakt deel uit van een groot sportcomplex, dat gebouwd werd op de site van de oude militaire academie van de "Amazones". De Amazones waren de persoonlijke lijfwachten van ex-dictator al-Khaddafi, die uitsluitend uit vrouwen bestond. De academie vormde een symbool van de autoritaire macht van de dictator, die in de nasleep van de Arabische Lente in 2011 vermoord werd.

Een skater op de opening van het skatepark
AFP or licensors

Bekijk hier beelden van het nieuwe skatepark in Libië:

Meest gelezen