Petrochemie in Antwerpen. Archieffoto ter illustratie.
AFP or licensors

Huiszoeking bij milieu-inspectie na "Pano" over jarenlang gebrek aan controle op vervuiling van Antwerpse bedrijven  

De federale gerechtelijke politie heeft een huiszoeking gehouden bij de milieu-inspectie in Antwerpen. De huiszoeking volgt op een reportage van "Pano" over onder andere de PFOS-vervuiling rond de fabriek van 3M. Uit de reportage en uit een audit bleek dat een leidinggevende bij de inspectie jarenlang te nauwe contacten had met enkele bedrijven in het Antwerpse.

"Bepaalde chefs hadden toch een zeer duidelijke politieke kleur, en uit die richting werd soms aangegeven van: ‘Rustig aan’." Aan het woord is een milieu-inspecteur in een "Pano"-reportage van afgelopen september. Voor die reportage had "Pano" contact met een tiental (ex-)medewerkers van het Departement Omgeving die werken rond milieuregels voor bedrijven. 

Daaruit bleek dat een leidinggevende binnen de Omgevingsinspectie tot 2018 stevig op de rem stond om op te treden tegen de vervuiling van enkele bedrijven in het Antwerpse, waaronder 3M. Dat chemiebedrijf kwam in opspraak door de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht.   

Audit

In maart bevestigde een verslag van Audit Vlaanderen die belangenvermenging. Audit Vlaanderen vond bewijzen bij drie bedrijven in de petrochemie en één landbouwbedrijf. In het geval van het landbouwbedrijf zou de ambtenaar bijvoorbeeld gesjoemeld hebben met een proces-verbaal om de aanwezigheid van fipronil in mest te verdoezelen. 

Bij 3M werd geen gesjoemel vastgesteld in de audit, maar het chemiebedrijf en PFOS zouden wel aan bod zijn gekomen in de verklaringen van de getuigen. Ook van politieke inmenging is in het dossier geen sprake, al had de leidinggevende in kwestie een duidelijke CD&V-stempel. Alle feiten en verklaringen gaan over de periode voor 2019, toen de ambtenaar na 27 jaar dienst met pensioen is gegaan. 

Na de audit dienden minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en de secretaris-generaal van het Departement Omgeving Peter Cabus een strafklacht in tegen de voormalige ambtenaar en tegen onbekenden. De federale gerechtelijke politie voerde nu vanmorgen een huiszoeking uit bij de milieu-inspectie in Antwerpen. 

In een eerdere versie van dit bericht stond dat de huiszoeking had plaatsgevonden bij afvalmaatschappij OVAM, maar dat bleek niet te kloppen. 

Meest gelezen