2022 Getty Images

"Now listen to my heart, it says Ukrainia": Scorpions past tekst "Wind of Change" aan door oorlog in Oekraïne

De Duitse rockband Scorpions heeft een nieuwe versie geschreven van zijn nummer "Wind of Change". Door de oorlog in Oekraïne vindt de band het niet langer kunnen om Rusland in één van zijn bekendste nummers te "romantiseren". 

"I follow the Moskva, down to Gorky Park, listening to the wind of change." De kans is groot dat je deze tekst al eens uit volle borst hebt meegezongen. Het zijn de eerste zinnen uit de bekende hit "Wind of Change" van Scorpions. 

De Duitse rockband bracht de powerballad begin 1991 uit, een goed jaar na de val van de Berlijnse Muur. Het hoopvolle nummer over een betere toekomst na de Koude Oorlog was een schot in de roos en was in vrijwel alle hitlijsten wereldwijd terug te vinden. 

BEKIJK - Scorpions brengt het nummer live onder de Brandenburger Tor in Berlijn tijdens het tienjarig jubileum van de val van de muur:

Wat destijds nog zeer goed werkte, is nu niet meer gepast, vindt de band zelf. "Wind of Change zingen zoals we het altijd hebben gezongen, kan ik me niet meer voorstellen", vertelde zanger Klaus Meine aan de Duitse krant Die Zeit. "Het is gewoon niet juist om Rusland op die manier te romantiseren. Sinds de Russische inval in Oekraïne is het nummer zijn glans als vredeshymne verloren."

Sinds de Russische inval in Oekraïne is het nummer zijn glans als vredeshymne verloren

Klaus Meine - zanger Scorpions

De band besliste daarom de tekst om te gooien. Voortaan neemt Meine ons niet meer mee naar het park in de Russische hoofdstad Moskou, maar benadrukt hij dat hij denkt aan Oekraïne en wacht op een nieuwe wind of change

BELUISTER - "Now listen to my heart, it says Ukrainia, waiting for the wind of change", de nieuwe tekst van het nummer "Wind of Change":

Meest gelezen