Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © ANP XTRA

Proefproject in Canadese provincie: drie jaar geen straf meer voor bezit van harddrugs

In de Canadese provincie British Columbia is het bezit van kleine hoeveelheden harddrugs vanaf volgend jaar niet langer strafbaar. Het gaat om een driejarig proefproject met als doel drugsverslaafden te behandelen in plaats van op te sluiten.

  1. KIJK. 88-jarige Oekraïner Ivan wandelt 's nachts tientallen kilometers om aan Russische militairen te ontsnappen

    KIJK. 88-jarige Oekraïner Ivan wandelt 's nachts tientallen kilometers om aan Russische militairen te ontsnappen

    De 88-jarige Ivan Vivsianyk, inwoner van het dorp Ocheretyne in de regio Donetsk, wist op een opvallende manier te ontsnappen aan de Russische bezetting. Dat vertelt hij nu aan de Oekraïense nieuwszender 1+1. Russische militairen namen zijn paspoort af, waardoor hij besloot ‘s nachts te voet op de vlucht te slaan. De tachtiger liep maar liefst zes uur lang, onder vuur, in het donker, totdat hij onderweg een chauffeur tegenkwam die aanbood hem een lift te geven. Nu verblijft de grootvader in Dnipro, waar hij wacht op een nieuw Oekraïens paspoort.
  2. Genkse dokter die jarenlang drugsverslaafden hielp afkicken overleden: “Het stigma weghalen was haar grootste doel”
    PREMIUM
    Genk

    Genkse dokter die jarenlang drugsver­slaaf­den hielp afkicken overleden: “Het stigma weghalen was haar grootste doel”

    “’Drugsverslaafden zijn mensen zoals u en mij!’ Dat probeerde Rita er bij iedereen in te drammen." Als eind jaren tachtig de heroïnegebruikers in Limburg opduiken, staat de zorg qua afkickcentra nog in haar kinderschoenen. Verslaafden duiken de criminaliteit in met vooral in de jaren negentig een golf aan overlast. Achter de schermen rolt de Genkse dokter Rita Verrando met haar collega’s het eerste methadonprogramma uit om er sindsdien een levensmissie van te maken. “Bij de uitvaart delen we nog één vurig betoog in haar naam", vertelt haar man, dokter Leo Berghmans.