Karpukhin Sergei/Tass/ABACA

Russische oppositieleider Navalny nu ook beschuldigd van "extremisme": mogelijk 15 jaar extra in gevangenis

Aleksej Navalny, de belangrijkste opposant van de Russische president Vladimir Poetin, wordt nu ook beschuldigd van "het oprichten van een extremistische groepering". Dat schrijft Navalny zelf op Instagram, nadat hij bezoek had gekregen van een onderzoeker in de gevangenis. Daar zit hij nu al een straf van 11,5 jaar uit. Als hij ook hiervoor veroordeeld wordt, riskeert hij nog 15 jaar extra celstraf.

Navalny werd opgepakt toen hij in januari 2021 terugkeerde uit Duitsland, waar hij behandeld werd voor een zenuwvergiftiging. Sindsdien zit hij in de cel voor meerdere misdrijven. De opposant had amper voet gezet op Russische bodem of hij werd al veroordeeld tot een effectieve celstraf van 2,5 jaar omdat hij de voorwaarden van een eerdere vrijlating geschonden zou hebben. 

Begin deze maand  kwam daar 9 jaar gevangenis bij, wegens fraude en minachting van het hof. Volgens de rechtbank heeft hij miljoenen dollars, die gedoneerd waren aan politieke organisaties, onrechtmatig voor privé-doeleinden gebruikt. Hij zou ook een rechter beledigd hebben tijdens een eerdere zitting.

Nu hangt hem opnieuw een zware celstraf boven het hoofd. Dat heeft Navalny zelf bekendgemaakt op Instagram. Hij zegt dat een onderzoeker hem in de gevangenis is komen vertellen dat de autoriteiten een nieuw onderzoek tegen hem openen. Dit keer voor "het oprichten van een extremistische groepering om haat tegen functionarissen en oligarchen aan te wakkeren" en het proberen organiseren van demonstraties.  

Die nieuwe aanklachten kunnen hem nog eens 15 jaar langer in de cel houden. "Misschien haat Poetin me niet, maar houdt hij stiekem van mij?", schrijft Navalny laconiek. "Waarom wil hij anders dat ik - net als hijzelf - verborgen zit in een ondergrondse bunker die bewaakt wordt door betrouwbare mensen?"

Navalny en zijn aanhangers hebben de beschuldigingen steeds ongegrond genoemd. Ze zien elke veroordeling als de zoveelste poging om de oppositieleider achter de tralies te houden en noemen de processen politiek gemotiveerd.

Meest gelezen