© Notice: UNICEF photographs are copyrighted and may not be reproduced in any medium without written permission from authorized

Unicef: 5 miljoen Oekraïense kinderen hebben humanitaire hulp nodig, zeker 262 kinderen al omgekomen bij het conflict

Door de oorlog in Oekraïne hebben ruim 5 miljoen kinderen humanitaire hulp nodig. Dat meldt Unicef, de organisatie van de Verenigde Naties die werkt aan kinderwelzijn. Er zijn ook al zeker 262 kinderen om het leven gekomen bij het conflict. 415 andere kinderen raakten gewond. "De cijfers zijn zo goed als zeker een onderschatting, horen we van onze hulpverleners ter plaatse", zegt Philippe Henon van Unicef aan VRT NWS.

Bijna 100 dagen na de Russische inval in Oekraïne maakt Unicef een trieste balans op. "We stellen vast dat er gemiddeld zo’n 4 kinderen per dag gewond zijn geraakt en 2 zijn omgekomen", zegt Henon. "Helaas zijn dat onderschattingen en gaan we ervan uit dat de werkelijkheid nog veel erger is."

Heel wat kinderen zijn op de vlucht geslagen voor de oorlog en het geweld. Volgens Unicef zou bijna twee op de drie Oekraïense kinderen ontheemd zijn. 5,2 miljoen kinderen zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Het grootste deel daarvan is nog in eigen land, maar het gaat ook om 2,2 miljoen kinderen die in de buurlanden worden opgevangen.

We moeten voorkomen dat deze kinderen een verloren generatie worden

"De hulp die ze nodig hebben in Oekraïne richt zich vooral op het overleven. Toegang tot zuiver water, tot basisgezondheidszorg en tot voeding", legt Henon uit. "In de buurlanden gaat het ook om psychologische bijstand. Heel wat kinderen zijn getuige geweest van verschrikkelijke dingen. We moeten voorkomen dat deze kinderen een verloren generatie worden."

© Notice: UNICEF photographs are copyrighted and may not be reproduced in any medium without written permission from authorized

"1 juni is de Internationale Dag voor de bescherming van kinderen in Oekraïne en in de hele regio", zegt Unicef-directeur Catherine Russell in een persbericht. "In plaats van deze dag te vieren, naderen we ingetogen 3 juni - de honderdste dag van een oorlog die het leven van miljoenen kinderen heeft verwoest."

Waar alle kinderen bovenal behoefte aan hebben, is vrede

Volgens de VN-organisatie veroorzaakt de oorlog een acute crisis op het vlak van kinderbescherming. Kinderen die op de vlucht zijn lopen een groot risico gescheiden te raken van hun familie, op geweld, misbruik, seksuele uitbuiting en mensenhandel. "Waar alle kinderen bovenal behoefte aan hebben, is vrede", klinkt het nog.

Unicef herhaalt een eerdere oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Dit houdt in dat er een einde moet komen aan het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden en aan aanvallen op burgerinfrastructuur. De VN-organisatie roept op tot volledige humanitaire toegang zodat kinderen in nood veilig en snel kunnen worden geholpen.

© Notice: UNICEF photographs are copyrighted and may not be reproduced in any medium without written permission from authorized

Meest gelezen