Restaurant Blueness van Sergio Herman officieel geopend: zoveel betaal je voor een menu en met zoveel personen kan je er reserveren
Blueness, het gekende fine-casual restaurant uit Cadzand, heeft er vanaf nu een Antwerps broertje bij. Bezieler Sergio Herman opende Blueness Antwerp gisteren officieel in de Lange Gasthuisstraat, vlak naast zijn andere restaurant Le Pristine (*). Wat kan je verwachten van de keuken? En hoe reserveer je er best je plekje? HLN Eten was bij de opening en serveert je alle antwoorden die je wilt weten via een exclusieve binnenkijker en babbel met de chef.
De afgelopen twee weken kwamen er al vrienden en familie van het Blueness-team eten tijdens de ‘soft opening’, maar vanavond staat de eerste échte service op het programma voor het restaurant dat gerund wordt door twee vrouwen. Iets wat niet zo evident is in de culinaire wereld. Chef Jaclyn Kong en maître Dorine Van den Eynde werkten al in verschillende andere zaken van de Sergio Herman Group, en staan nu - voor het eerst - samen aan het roer van Blueness Antwerp. Jaclyn komt uit Singapore, waar Sergio Herman haar 14 jaar geleden ontdekte. Ze vloog over naar Nederland om stage te doen in Oud Sluis, en kookte reeds bij Pure C, The Jane en Blueness Cadzand. Maître Dorine werkte ook bij Oud Sluis en The Jane, en settelt zich na een aantal jaren ervaring in het buitenland nu definitief in Antwerpen voor dit nieuwe culinaire hoofdstuk.
Géén kopie van Blueness in Cadzand
De Sergio Herman Group heeft al een Blueness in Cadzand: wat is dan het verschil met de nieuwe versie in Antwerpen? “Er is een andere chef in Cadzand en we hebben elk onze eigen specialiteiten en ons eigen karakter”, vertelt chef Jaclyn Kong. “Op de kaart staan enkele Blueness-klassiekers, zoals de kip van de robatagrill en langoustines met bloemkool, maar je kan hier zeker ook nieuwe gerechten proeven. Het menu is niet exact hetzelfde als in Cadzand en aan elk gerecht geef ik mijn eigen identiteit.”
“We hebben hard gewerkt om Blueness opnieuw naar een hoger niveau te brengen”, vertelt Sergio Herman. “Ik vond dat het concept in Cadzand niet meer helemaal aansloot bij waar ik vandaag voor sta. We waren te hard gefocust op de Japanse keuken: nu combineren we die met de moderne, Franse keuken. Dat is meer ons DNA. Ik vind het heel belangrijk om iets neer te zetten waar ik zelf volledig achtersta. Je moet jezelf blijven heruitvinden om topkwaliteit te kunnen leveren. En dat doen we volgens mij zeker met Blueness in Antwerpen.”
Het menu is niét hetzelfde als in Cadzand en aan elk gerecht geef ik mijn eigen identiteit.
Wat staat er op het menu en hoeveel betaal je ervoor?
Op het (vijfgangen)menu? Ceasar salad met kreeft en miso, langoustines met dashi beurre blanc en bloemkool, dandan noedels, kip van de robatagrill en matcha dame blanche. Er staan ook enkele ‘hapjes’ op het menu, zoals hamachi met noedels of oesters met granité van appel. Bij Blueness Antwerp kan je kiezen voor een menu van vier gangen (enkel tijdens de lunch) vanaf 95 euro of voor een menu van vijf gangen (zowel tijdens de lunch als het diner) vanaf 140 euro per persoon, exclusief drank.
Hoe kan je reserveren?
Reserveren kan telkens voor een periode van twee maanden: elke eerste dag van de maand opent een nieuwe maand in het reservatiesysteem. Op 1 juli kan je dus bijvoorbeeld beginnen boeken voor de maand september. Je kan een tafel reserveren in het restaurant, maar ook kiezen voor een plek aan de bar, langs de open keuken. Zowel in het restaurant als aan de bar wordt hetzelfde menu geserveerd. Reserveren kan tot maximaal vier personen, je kan er dus niet terecht met grote groepen.
Op elke eerste dag van de maand gaan de reservaties voor twee maanden later open. Vanaf 1 juli kan je dus reserveren voor september.
Tafelen in ingetogen sfeer
Natuurlijk kan naast lekker eten een uitgekiend interieur niet ontbreken. De Sergio Herman Group maakte net zoals bij Le Pristine gebruik van de kunsten van het Deense Space Copenhagen. Hoewel het restaurant door dezelfde architect ontworpen werd, heerst er bij Blueness Antwerp een heel andere sfeer dan bij Le Pristine. Het interieur van Blueness is meer ingetogen en rustiger, in contrast met de ‘gesmolten discobollen’, roze bar en een vijf meter hoge installatie van Parmezaanse kazen bij Le Pristine. “Maar ook bij Blueness is het feest hoor", lacht Herman. “Blueness is enorm gezellig en het is een prachtige plek om te lunchen en dineren. We konden niet exact hetzelfde doen als hiernaast, het moest iets unieks zijn.”
Wat staat er in de sterren geschreven?
Le Pristine kon een paar maanden na de opening al meteen een Michelinster verzilveren. Mikt de Sergio Herman Group op datzelfde resultaat met Blueness? “Vroeger beheersten die sterren mijn leven”, vertelt Herman. “Dat is veel minder nu, al ga ik altijd voor een uniek concept waar ik mijn stempel op druk. Alles moet kloppen: niet alleen het eten, maar ook de bediening en de sfeer. Als je elke dag die kwaliteit kan leveren, komt zo’n ster vanzelf. Als we net als bij Le Pristine een ster krijgen, zou dat fantastisch zijn. Maar uiteraard moet het team zich eerst bewijzen.”
Uit eten gaan is een van de mooiste dingen in het leven, het is aan ons om ervoor te zorgen dat dat zo blijft.
“Het blijven rare tijden in de horeca”, vervolgt Herman. “Het is echt niet evident om personeel te vinden vandaag de dag. Ik focus me nu op deze restaurants en er komt voorlopig niets nieuws meer bij. Je moet voor kwaliteit blijven gaan, dus gaan we nu volledig voor de toekomst van onze huidige zaken. Uit eten gaan is een van de mooiste dingen in het leven, het is aan ons om ervoor te zorgen dat dat zo blijft.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
In de supermarkt kan je vaak vleesverpakkingen kopen met korting omdat ze die dag zelf vervallen. En iedereen verliest weleens vlees in de koelkast uit het oog. Kan het helpen om dat vlees dan eerst op te bakken of om het in te vriezen om de houdbaarheidsdatum te verlengen of niet? Levensmiddelenchemicus Bruno De Meulenaert legt uit. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen