Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Verenigde Staten gaan dan toch geavanceerd raketsysteem leveren aan Oekraïne, Duitsland volgt

De Verenigde Staten gaan dan toch een geavanceerd raketsysteem leveren om Oekraïne te helpen in de oorlog met Rusland. Dat heeft president Joe Biden bevestigd in een opiniestuk in de krant The New York Times. Biden benadrukt wel dat het niet de bedoeling is dat de Oekraïners het systeem inzetten buiten hun grenzen, lees: Washington wil niet dat de raketten op Russisch grondgebied zouden vallen. De Duitse regering is intussen bereid om een modern luchtafweersysteem te leveren aan Oekraïne.

"Wat Amerika wel en niet zal doen in Oekraïne", zo luidt de titel van het opiniestuk van Biden in The New York Times. Sinds het begin van de oorlog is het voor de Verenigde Staten en bondgenoten inderdaad een evenwichtsoefening tussen enerzijds Oekraïne helpen tegen de Russische agressie en anderzijds vermijden dat de geleverde wapens doelwitten diep in Rusland zouden treffen, wat een zware escalatie zou betekenen.

In zijn opiniestuk bevestigt Amerikaans president Biden dat hij de Oekraïners nu een meer geavanceerd raketsysteem zal sturen en munitie om Russische doelwitten op Oekraïens grondgebied beter te kunnen treffen. Biden vertelt niet over welk raketsysteem het gaat, maar volgens bronnen binnen de Amerikaanse regering gaat het om het M142-systeem, oftewel het HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System): een truck waarop een container met 6 raketten is gemonteerd. Het Oekraïense leger vraagt al langer om zo'n raketsysteem.

BEKIJK - Raketsysteem M124 in actie:

Videospeler inladen...
Verwendung weltweit

Nochtans had president Biden eerder deze week verklaard dat de Verenigde Staten geen raketsystemen zouden leveren die het Russische grondgebied zelf zouden kunnen treffen. Elk raketsysteem kan natuurlijk grenzen oversteken. De VS gaat het HIMARS-systeem evenwel leveren zonder de geavanceerde raketten die een reikwijdte hebben tot 300 kilometer. Met de "gewone" raketten heeft het systeem een reikwijdte tot zo'n 70 kilometer. "Dus president Biden is niet echt van gedacht veranderd", aldus VRT-journalist Jan Balliauw. 

Bovendien zouden de Oekraïners aan de Amerikanen hebben verzekerd dat ze de Amerikaanse raketten niet gaan afvuren op Rusland zelf. Bedoeling is dat de wapens zullen worden ingezet in de Donbas-regio, in het oosten van Oekraïne, waar het Oekraïense leger hevig strijd voert met Russische troepen en waar Rusland recent enkele strategische plaatsen heeft veroverd. "De Amerikanen hebben blijkbaar voldoende garanties dat Oekraïne die systemen niet zal inzetten tegen doelen diep in Rusland", stelt Balliauw.

Wat is het HIMARS-raketsysteem?

"Het HIMARS-systeem is het meest geavanceerde raketlanceer-systeem dat de VS heeft", weet Jan Balliauw. "Het is lichter dan het meer verspreide M270-systeem. Dat betekent dat het veel mobieler is en dat is belangrijk voor Oekraïne, namelijk dat het heel snel die systemen kan bewegen."

"Het gaat ook om gps-gestuurde raketten. Die zijn veel preciezer dan de systemen die de Russen hebben. Het is ook eenvoudiger te hanteren want het werkt met cassettes van 6 raketten die snel na mekaar kunnen afgevuurd worden. En de reikwijdte van bijna 80 kilometer is ook veel verder dan wat Oekraïne op dit moment heeft."

Quid Moskou?

Het geavanceerde raketsysteem maakt deel uit van een groter Amerikaans hulppakket aan Oekraïne, goed voor zo'n 700 miljoen dollar. De Oekraïners zouden zeker twee weken training nodig hebben om met het systeem te kunnen werken. Maar, zo benadrukt president Biden: "We moedigen Oekraïne niet aan of we stellen hen niet in staat om buiten hun grenzen toe te slaan. We willen deze oorlog niet verlengen enkel en alleen om Rusland pijn te doen".

Elke nieuwe levering van wapens verhoogt het risico op een confrontatie tussen de Verenigde Staten en Rusland

De Russische vicepremier Sergej Riabkov

"Het gaat inderdaad om de levering van zware wapens", zegt VRT-journalist Jan Balliauw. "Biden schrijft in zijn opiniestuk wel duidelijk dat de VS geen oorlog wil tussen de NAVO en Rusland. En dat de VS ook niet zal proberen om de Russische president Poetin af te zetten, terwijl hij eerder in Polen had gezegd dat Poetin niet langer aan de macht kon blijven. Daar komt hij nu blijkbaar op terug." Toch heeft de Russische vicepremier Sergej Riabkov erg negatief gereageerd op de geplande Amerikaanse leveringen van HIMARS-raketten. Volgens hem verhoogt dat de kans op een directe confrontatie tussen de Verenigde Staten en Rusland.

Rusland zou in elk geval intussen nieuwe nucleaire oefeningen houden. "Dat is iets wat Rusland geregeld doet, schermen met hun kernwapens", zegt Balliauw. "President Biden zegt dat er geen tekens zijn dat Rusland van plan is om die kernwapens in te zetten. Maar op zich is die Russische retoriek wel gevaarlijk en het is misschien geen toeval dat die net nu weer worden getoond."

BEKIJK - Jan Balliauw geeft meer uitleg in Het Journaal vanuit Dnipro:

Videospeler inladen...

Beluister de uitleg van VRT-journalist Jan Balliauw in "De ochtend" op Radio 1:

Duitsland levert IRIS-T-luchtafweersystemen

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft in het parlement gezegd dat zijn land moderne luchtafweer van het type IRIS-T gaat leveren aan Oekraïne. Hoeveel stuks en wanneer, zei hij er niet bij.

De IRIS-T wordt geproduceerd door het Duitse bedrijf Diehl en bestaat uit mobiele luchtdoelraketten, commandoposten en radars die op de middellange afstand vliegtuigen en inkomende raketten kunnen treffen. Het systeem is nog geen tien jaar oud. Wanneer die luchtafweerraketten geleverd gaan worden, is nog niet duidelijk. Volgens Berlijn zal dat niet meteen zijn, maar dergelijke leveringen worden opzettelijk vaag gehouden om ze verborgen te houden voor Rusland.

Scholz krijgt in Duitsland kritiek omdat hij te traag en weinig beslissend zou optreden inzake Oekraïne. In het parlement verdedigde hij zijn beleid en zei hij dat Berlijn nu al 15 miljoen stuks munitie, 100.000 handgranaten en meer dan 5.000 antitankmijnen aan Oekraïne geleverd heeft sinds het begin van de oorlog.

Een raketlanceerder van het Duitse type IRIS-T. Foto: Boevaya Mashina

Meest gelezen