VS tevreden met Europees embargo op Russische olie

De Verenigde Staten laten dinsdag weten dat ze tevreden zijn met het embargo op de invoer van Russische olie, waarover de Europese Unie het is eens geraakt.

De EU-leiders bereikten maandag een akkoord om de invoer van Russische olie tegen het einde van dit jaar met ongeveer 90 procent te verminderen. De maatregel maakt deel uit van het zesde sanctiepakket tegen Rusland dat de Europese leiders afklopten. Europa wil op die manier maximaal de druk op Rusland opvoeren om de oorlog in Oekraïne te beëindigen.

“Wij zijn verheugd over het door de EU voorgestelde embargo op Russische olie”, zei Ned Price, woordvoerder van de Amerikaanse diplomatieke diensten, tegen verslaggevers in Washington. Hij merkte op dat de Verenigde Staten, die minder afhankelijk zijn van energie uit Moskou dan de Europeanen, al een verbod op alle invoer van Russische koolwaterstoffen hebben afgekondigd.

“We weten dat er brede steun is onder onze bondgenoten en partners, zoals we opnieuw hebben gezien bij de EU, om het sterke punt van Ruslands oorlogsmachine, namelijk zijn energiemarkt, te hinderen”, voegde hij eraan toe. Hij verwelkomde ook de Europese inspanningen om de energievoorziening te diversifiëren en hernieuwbare energiebronnen te ontwikkelen om de afhankelijkheid van Moskou “op lange termijn” te verminderen.

“We zijn verenigd in onze vastberadenheid om de druk op president Poetin en al diegenen die verantwoordelijk zijn voor deze oorlog, te handhaven,” zei hij.

Aan Amerikaanse zijde beloofde Ned Price “spoedig” aankondigingen te doen over extra wapens voor Kiev.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer