Ilse De Meulemeester krijgt maand cel voor lasterlijke aangifte tegen voormalige aanbidder

Ex-Miss België Ilse De Meulemeester (51) heeft voor de Brugse rechtbank een maand effectieve celstraf en een geldboete van 3.000 euro gekregen voor lasterlijke aangifte tegen haar voormalige aanbidder, de Nederlandse frituurbaas Jacobus Perdaems. Het openbaar ministerie had nochtans de vrijspraak gevraagd.

Arne Franck

Tussen Ilse De Meulemeester (51) en de steenrijke Nederlandse frituurbaas Jacobus Perdaems (65) woedt al jaren een verbeten strijd. Perdaems zou in 2012 een amoureuze relatie hebben gehad met de ex-Miss België en overlaadde haar in die periode naar eigen zeggen met cadeaus ter waarde van 2,8 miljoen euro. Na een half jaar verbrak De Meulemeester het contact en stelde ze dat er van een liefdesrelatie nooit sprake was geweest.

Wat volgde was een regelrechte oorlog. Perdaems beschuldigde de ex-miss van afpersing en oplichting, terwijl zij hem betichtte van stalking. De correctionele rechtbank van Antwerpen gaf De Meulemeester gelijk in het stalking-dossier en veroordeelde haar voormalige aanbidder in oktober 2021 tot twee jaar celstraf met uitstel. Diezelfde rechtbank bevond de voormalige schoonheidskoningin eind april op haar beurt schuldig aan schriftvervalsing maar legde haar geen straf op. Voor oplichting en afpersing van Perdaems werd ze vrijgesproken.

Ongegrond

Maar één van de klachten van De Meulemeester tegen Perdaems bleek ongegrond. Volgens de ex-miss had Perdaems in de nacht van 6 op 7 december 2016 meermaals aangebeld aan haar woning in Knokke. De Meulemeester had enkele dagen later aangifte gedaan bij de Knokse politie wegens belaging. Daar beweerde ze dat ze de Nederlander had herkend op het schermpje van de parlofoon. Maar Perdaems ontkende met klem dat hij het was die voor de deur stond en stelde dat hij op dat moment in Spanje vertoefde. De raadkamer zag eveneens onvoldoende bewijs en stelde hem buiten vervolging voor dat feit.

Ruim vijf jaar later sloeg Perdaems terug met een dagvaarding wegens lasterlijke aangifte. “Hoewel ze wist dat het haar broer was die die nacht voor de deur had gestaan zette ze toch door met die valse klacht”, stelde Louis De Groote, de advocaat van Perdaems, tijdens het proces begin mei. Maar volgens de procureur stond het niet vast dat De Meulemeester met kwaad opzet handelde toen ze op 13 december 2016 naar de politie stapte. “De enige vraag is of zij wist dat het niet Perdaems was die voor haar deur stond, maar haar broer”, stelde procureur Peter Vercauteren. “Ik zie daar geen bewijs voor.” De advocaat van Ilse De Meulemeester sloot zich uiteraard volmondig aan bij Vercauteren en verwees naar een verhoor waarin haar broer ten stelligste ontkent die nacht voor haar deur te hebben gestaan.

Kwaad opzet

Toch was de rechtbank woensdag van mening dat De Meulemeester met kwaad opzet handelde. “Haar verzonnen klacht diende om zichzelf in een slachtofferrol te wentelen en moest Perdaems andermaal in moeilijkheden brengen bij het gerecht”, klonk het. De rechtbank verwees onder meer naar een verklaring van een andere broer van De Meulemeester waarin hij stelt dat zijn zus hem in dezelfde periode had opgebeld om haar beklag te doen over het feit dat haar andere broer ‘s nachts aan haar deur had aangebeld, maar dat hij dronken was en ze daarom niet had open gedaan. “Perdaems en De Meulemeester zijn al jarenlang in een privé-vendetta verwikkeld waarbij ze er alles aan doen om elkaar schade te berokkenen en er geen graten in zien om elkaar te bestoken met wederzijdse strafklachten en procedures”, besloot de rechtbank.

Aan Perdaems moet De Meulemeester een euro morele schadevergoeding betalen. De Nederlander tekende intussen beroep aan tegen zijn veroordeling wegens stalking.

LEES OOK. Ex-Miss België Ilse De Meulemeester riskeert 15 maanden celstraf en boete van 8.000 euro: “Wie gelooft haar nog na al die leugens?” (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen