Doopvont uit kerk verdwenen polderdorp Wilmarsdonk duikt na 56 jaar weer op: Ekerse familie ontfermde zich over 18de-eeuws kerkmeubel

Ekeren -

Bij de afbraak van het polderdorp Wilmarsdonk in 1966 voor de uitbreiding van de haven, werd kerkmeubilair uit de Sint-Laurentiuskerk her en der in bewaring gegeven. De kerkraad Sint-Laurentius-Schoonbroek ging op zoek naar de doopvont en kwam terecht bij een Ekerse familie die er zich over had ontfermd. De doopvont krijgt na restauratie een plaats in de nieuwe Sint-Laurentiuskerk.

“Het patrimonium van de Sint-Laurentiuskerk in Ekeren-Schoonbroek is weer wat vollediger. De kerkraad was in het bezit van het deksel van de doopvont maar was tot 2018 het spoor van de doopvont bijster. Tot voorzitter Hugo Van den Bergh na wat speurwerk de familie terugvond”, vertelt woordvoerder Bert Van den Bossche. “Deze familie kreeg bij de afbraak van de kerk en het dorp in 1966 de doopvont in bewaring, maar vond het nu wel tijd om het loodzware stuk kerkmeubilair over te maken aan de nieuwe Sint-Laurentiuskerk die de Wilmarsdonkse kerk vervangt.”

Restauratie

“Voor de arduinen doopvont uit de achttiende eeuw weer in gebruik zal worden genomen, is er nog wel wat restauratiewerk nodig. De tand des tijds en de weerelementen hebben hun invloed gehad. Waar de doopvont in de kerk zal geplaatst worden, zal de kerkraad nog moeten uitmaken”, vertelt de voorzitter. Het is alvast uitkijken naar de ingebruikname en het eerste doopsel dat zal plaatsvinden rondom de oude doopvont. Wie de stukken doopvont nu reeds wil komen bekijken, is iedere zondag welkom tussen 9 en 9.30u voor aanvang van de wekelijke zondagsviering in de Sint-Laurentiuskerk, Schoonbroek 101. (mawo)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV