Meer geld voor zorgsector: premie voor gespecialiseerde verpleegkundigen, betere verloning en hogere eindejaarspremies

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) trekt extra geld uit om het personeel in de zorgsector beter te betalen. Hij investeert extra in een nieuw systeem van functieclassificatie, waardoor zorgpersoneel wordt betaald op basis van hun taken, en niet meer op basis van hun diploma, er komt een verhoging van de eindejaarspremie voor al het federale zorgpersoneel en gespecialiseerde verpleegkundigen krijgen extra loon.

"Onze gezondheidszorg is van onschatbare waarde. Dat heeft de coronacrisis meer dan ooit aangetoond", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). "Investeren in onze gezondheidszorg is dan ook investeren in ons allen." Daarom trekt Vandenbroucke de federale portefeuille open.

Hij trekt 500 miljoen euro uit voor de uitrol van het zogenoemde IFIC-systeem, een nieuw functiemodel waarbij personeelsleden in de zorgsector worden betaald op basis van hun taken, en niet meer op basis van hun diploma. Daardoor zullen nieuwe personeelsleden een beter loon krijgen. "Zo kan een zorgkundige of een administratieve medewerker raadpleging er bij de start van zijn of haar carrière 8 procent op vooruit gaan", zegt Vandenbroucke.

Daarnaast komt er een verhoging van de eindejaarspremie in de privésector en de attractiviteitspremie in de openbare sector, tot 400 euro bruto voor wie voltijds werkt. Die maatregel is goed voor zo'n 100 miljoen euro en geldt voor alle federale zorgpersoneel. De premie zal telkens in december worden uitbetaald, eind dit jaar voor de eerste keer.

BEKIJK - Minister Vandenbroucke over de eindejaarspremie:

Videospeler inladen...

Nieuw is ook dat personeelsleden in de zorg 2 dagen verlof om dwingende redenen - bij ziekte of een ongeval bijvoorbeeld - zullen kunnen nemen, met behoud van loon. 

Extraatje voor gespecialiseerde verpleegkundigen

Zoals eerder al aangekondigd doet Vandenbroucke een extra financiële inspanning van 45 miljoen euro voor gespecialiseerde verpleegkundigen, bijvoorbeeld om verpleegkundigen die werken op intensieve zorg, op spoed of op neonatologie. 

Het gaat om bijna 12.000 verpleegkundigen. Zij krijgen vanaf 2023 tot 2.500 euro bruto extra op jaarbasis. Dat bedrag zal één keer per jaar worden uitbetaald, in september. 

Volgende vrijdag neemt de ministerraad formeel een beslissing hierover. Daarna moet de Raad van State er zich nog over buigen.

Meest gelezen